Имунизационните планове на ЕС, които предвиждат до есента 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, не се променят заради случая с "Астра Зенека". Това увери днес говорител на Европейската комисия.

Той поясни, че разчетите са направени съобразно количествата ваксини, очаквани от "Пфайзер" и "Модерна".

По неговите думи е редно от "Астра Зенека" да осигурят поръчаните ваксини, независимо точно в кой от предварително одобрените заводи са произведени.

Говорителят добави, че комисията възнамерява да разкрие договора с "Астра Зенека", който според дружеството е по-скоро пожелателен, отколкото задължителен.

По неговите думи засега не е насрочена нова среща с този производител, след като няколко поредни дни комисията не може да разбере къде са дозите, поръчани и платени от ЕС. От дружеството трябва да предложат начини за изпълнението на договора, заяви той.

ЕК днес разпространи насоки за съдържанието на удостоверенията за ваксинация, така че да съдържат набор от данни и да подлежат на взаимно признаване между държавите след съответната проверка в база данни. Комисията добави, че "Фейсбук", "Майкрософт", "Туитър" и "ТикТок" са съобщили за заличаването на стотици хиляди потребители в последния месец заради разпространение на дезинформация за ваксините.