И днес продължиха споровете между ЕС и Астра Зенека, след като от фармацевтичната компания съобщиха, че няма да могат да изпълняват договорените поръчки в срок. Междувременно в един от заводите на компанията се наложи евакуация заради подозрителен пакет. А в България очакваме първите ваксини на компанията на 7 февруари.

ЕК: Производителите на ваксини да не се заблуждават, че не знаем какво става

Нито едно дружество да не се заблуждава, че не сме в състояние да разберем какво се случва, заяви днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис по повод споровете с "АстраЗенека" за липсващи количества от предвидените доставки на ваксини за ЕС.

Тя отбеляза, че засега е насрочена нова среща тази вечер с фирмата, за да продължат споровете къде са ваксините, поръчани от ЕС. Кириакидис уточни, че предварителното споразумение с този производител не предвижда ваксини да се доставят по реда на получаването на заявките.

По нейните думи до миналия петък ЕК не е била уведомена, че очакваните количества няма да бъдат доставени навреме. Категорично отричам да сме били предупреждавани, заяви тя.

Кириакидис уточни, че в споразумението са записани четири равнопоставени завода и сега е необходимо произведените количества да бъдат доставени в ЕС. Поехме риска да инвестираме във ваксина, която може да не бъде одобрена, но не и която няма да може да бъде произведена (навреме), заяви тя.

Еврокомисарят настоя производителят да изпълни обществените, моралните и договорните си задължения. Всеки ден умират хора, отбеляза тя. Ще защитим вложените пари на данъкоплатците (336 милиона евро - бел. кор.), в дух на отговорност и сътрудничество, добави Кириакидис.

По-рано днес източници, свързани пряко с преговорите за ваксините, уточниха, че от "АстраЗенека" са предложили четири завода за производство - два във Великобритания и по един в Белгия и Германия. Според източниците сега е необходимо дружеството, което е разчитало главно на британските заводи, да внесе ваксините от там в ЕС.

По техните думи производителят е предупредил преди няколко дни, че до края на март ще може да достави едва 25 на сто от договорените количества (над 300 милиона дози), а за по-нататък няма никаква яснота. Източниците допълниха, че ЕК не знае какви са истинските затруднения за производство и се очаква проверка поне на завода в Белгия, която зависи от разрешението на белгийските власти.

Те поясниха, че от съображения за сигурност ЕС възнамерява да внася ваксини единствено от САЩ. По техните думи митническите заявления в ЕС показват, че към няколко страни в последните седмици е бил осъществен износ на ваксини. По техните думи сключените предварителни споразумения подлежат на надзор от Европейския съд, а изявленията на представители на дружеството може да бъдат разглеждани като нарушения на условията за поверителност.

По-рано днес ЕК изрази очакване "АстраЗенека" да не участва в нови срещи с комисията заради това, че не е определен представител на дружеството. По-късно това съобщение бе отречено и от комисията, и от "АстраЗенека". Според европейски експерти днешният спор няма пряко отношение към очакваното в петък одобрение за приложение в ЕС на ваксината на това дружество.

Подозрителен пакет в завод на "АстраЗенека"

Завод на британската компания Астра Зенека (AstraZeneca) в Уелс, където се произвеждат ваксини срещу КОВИД-19, бе евакуиран частично след получаването на подозрителен пакет, предаде Ройтерс, като се позова на оператора на обекта в град Рексъм. Би Би Си съобщи, че на място е изпратен сапьорски екип.

Местната полиция потвърди, че в завода, където флакони и спринцовки се пълнят с ваксината и се пакетират, има инцидент, който все още не е приключил.

Астра Зенека сключи договор с Великобритания за доставка на 100 милиона дози от ваксината, която разработи съвместно с Оксфордския университет, припомня Ройтерс.

България очаква първите ваксини на АстраЗеника на 7 февруари

Междувременно здравното министерство у нас съобщи, че общо 261 997 ваксини се очакват от "АстраЗенека" през февруари. На 7 февруари пристигат първите 48 315 броя, на 14 февруари - още 74 556, и на 28 февруари - 139 126. Разрешение за употреба под условие в ЕС се очаква до края на седмицата, уточняват от здравното ведомство.