Две компании, разработващи ваксини срещу новия коронавирус, направиха важни изявления - едното опровергаващо, другото уверяващо.

Британско-шведската компания "АстраЗенека" (AstraZeneka) опроверга съобщенията за ниска ефективност на ваксината й при възрастните хора, наричайки подобни данни "абсолютно неверни".

Ваксината на американската биотехнологична и фармацевтична компания "Модерна" (Moderna) остава ефикасна срещу британския и южноафриканския варианти на коронавируса.

Опровержението на "АстраЗенека" идва след публикации в германски медии. Вестник "Ханделсблат", позовавайки се на източници в управляващата в Германия коалиция, съобщи, че препаратът предизвиква нужната реакция на организма при хора над 65 години в едва 8 процента от случаите. Таблоидът "Билд", от своя страна, съобщи, че според германското правителство, европейският регулатор ще даде разрешение за използването на ваксината на "АстраЗенека" само за граждани до 65-годишна възраст.

В отговора си до германски медии британският Съвместен комитет за ваксинации и имунизации подкрепи поставянето на ваксината на възрастни хора. Освен това, кръвните проби, взети от по-възрастни участници в клиничните изпитвания показва силен имунен отговор на ваксината.

В прессъобщение на "Модерна" се изразява очакването на експертите на базата на направени тестове, че ваксината "предпазва от вариантите, открити към днешна дата". От компанията обаче заявяват, че ще работят за разработване на допълнителна "бустер" доза за допълнително увеличаване на защитата срещу тези варианти.

По отношение на британския вариант на коронавируса от компанията обясняват, че в изследването не е наблюдаван значителен ефект върху неутрализиращите титри (количество антитела) срещу варианта B.1.1.7 (латинска буква) в сравнение с по-ранните варианти.

"При варианта B.1.351 (първоначално установен в Република Южна Африка) е наблюдавано шесткратно намаление на неутрализиращите титри в сравнение с по-ранните варианти. Въпреки това намаление, нивата на неутрализиращи титри при B.1.351 остават над нивата, които се очаква да осигуряват защита", съобщават от "Модерна".

За да проучи въздействието на ваксината си, наречена mRNA-1273, компанията е изследвала кръвни проби от осем души, които са получили две дози от нея, както и от примати, които също са били имунизирани.

"Окуражени сме от тези нови данни, които засилват увереността ни, че ваксината на "Модерна" срещу Ковид-19 би трябвало да предпазва от новооткритите варианти", заяви главният изпълнителен директор на компанията Стефан Бансел, цитиран в прессъобщението.

"Като предпазна мярка тестваме кандидат за бустер срещу южноафриканския вариант, за да определим дали ще е по-ефективен при увеличаване на нивата (на антитела) срещу този вариант и други потенциални бъдещи варианти", добави той.

Компанията ще тества и ефекта от инжектирането на трета доза от вече съществуващата си ваксина.

Резултатите от тестовете, проведени в сътрудничество с американските Национални институти по здравеопазване (NIH), ще бъдат представени за проучване от научната общност.