Загинали са най-малко 6 души, а най-малко 26 души са ранени, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Нападението е извършено броени часове след самоубийствен атентат в коптска църква в египетския град Танта. Там загинаха най-малко 25 души, а най-малко 71 души бяха ранени.

Атентатът в Александрия бе извършен срещу коптската катедрала "Свети Марк", седалище на коптския патриарх Тавадрос Втори.

По време на нападението той е бил в храма и е отслужвал празнична литургия по повод Палмова неделя (Връбница).

Висшият духовник не е пострадал при нападението, предаде ТАСС, като се позова на египетската държавна телевизия.

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за двата самоубийствени атентата, извършени в коптски храмове в Египет, предадоха световните агенции.

Екипи на ИД извършиха тези две атаки срещу двете църкви в градовете Танта и Александрия, се съобщава в агенция АМАК, която е пропаганда агенция на ИД.

Папа Франциск, който трябва да посети Египет по-късно този месец, осъди терористичните актове край коптските църкви в Египет, предаде Reuters, цитирана от Агенция "Фокус".

"Моля се за жертвите и за пострадалите. Дано бог да излекува сърцата на хората, които сеят терор, насилие и смърт и дори сърцата на тези, които произвеждат и пренасят оръжие", заяви папата по време на тържествената меса по случай Цветница на площад "Св. Петър".

Светият отец изрази "най-дълбоки съболезнования" към всички египтяни, както и към патриарха на Коптската църква, който ще бъде негов домакин по време на посещението в Египет на 28 и 29 април.