Това съобщи по държавната телевизия говорител на вътрешното министерство, цитиран от ДПА и БТА.

Мурад Али се опитвал да се качи на полет за Италия. Хегази е бил арестуван в западния пустинен град Мерса Матрух на път към оазиса Сиуа до границата с Либия. Той е отведен в Кайро за разпит. 

Двата ареста стават само ден, след като полицията задържа лидера на "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия. Той е с наложена мярка задържане под стража за срок от 15 дни за "подстрекаване към убийства на протестиращи".

Египетските власти продължават да арестуват десетки лидери на "Мюсюлмански братя" и ислямисти, подкрепящи сваления президент Мохамед Морси, откакто армията го отстрани от власт след продължителни улични протести срещу управлението му.

Европейска среща за Египет

Външните министри на страните от ЕС днес следобед се събират в Брюксел на извънредна среща заради ситуацията в Египет. Възможно е да бъдат преразгледани европейските помощи за тази страна за периода 2012-2014 г., които възлизат на 5 милиарда евро, съобщиха световните агенции.

Франция, подкрепяна от Дания, предлага тези средства да бъдат замразени, докато египетското временно правителство не възстанови демокрацията и не започне подготовка за нови избори. За намаляване или замразяване на помощта са също така Холандия и Австрия.

Някои страни, като Швеция например, обаче са против подобно решение, тъй като според тях спирането на помощите ще удари по най-бедните египтяни и ще отслаби гражданското общество.

Възможен е и друг вариант (предложен от Германия) - въвеждане на ембарго върху доставката на оръжие.

Мнозина дипломати не изключват варианта, че на днешната среща няма да бъдат договорени конкретни мерки, а ще бъде направена само обща декларация, осъждаща насилието в Египет. Самият факт обаче, че е организирана такава извънредна среща, е достатъчно силен политически сигнал за египетските власти, смятат анализатори.