Норвегия започна да прилага "съкратена" процедура за карантиниране на чужденци. Съседката й Швеция пък променя начина си за справяне с последиците от пандемията, като преминава от лежерен към по-строг стил.

Примерът на Норвегия

Пристигащите в Норвегия от други страни ще могат да съкратят карантината си, ако дадат две отрицателни проби за коронавирус след пристигането си, предаде ДПА.

Първият тест трябва да бъде направен до три дни след пристигането, а вторият да е не по-рано от седем дни след пристигането. Така 10-дневната карантина може да бъде съкратена до 7 дни.

Новите правила влизат в сила от днес, 29 декември, и няма да важат за пристигащи от Великобритания. Норвегия съобщи за първи случаи на мутиралия щам в неделя и удължи забраната за полети от Великобритания до 30 декември включително.

Как се промени Швеция

От 10 януари шведското правителство ще има правомощия да затваря търговски центрове, да спира обществения транспорт и да глобява хора, които нарушават разпоредите на внесен вчера нов законопроект, като намерението е да се овладее коронавирусната епидемия, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че до момента Швеция разчиташе главно на доброволното спазване на социална дистанция, за разлика от останалите европейски държави.

Законът ще остане в сила до септември.

До момента в Швеция са регистрирани 8279 смъртни случая от КОВИД-19 - няколко пъти повече на глава от населението в сравнение със скандинавските й съседи, но по-малко отколкото в няколко други европейски държави, въвели строги карантинни мерки, отбелязва Ройтерс.

В средата на месеца шведското правителство затегна националните ограничения, като намали броя на хората, които могат да се събират в ресторант и направи маските за лице задължителни в обществения транспорт.