До правителствената криза в балтийската държава се стигна заради хомофобски изказвания на министъра на вътрешните работи Март Хелме. В интервю за ДВ 71-годишният политик от Консервативната народна партия (EKRE) заяви, че гледа "недружелюбно" на сексуалните малцинства и ги посъветва "да бягат в Швеция".

Премиерът Юри Ратас каза, че в резултат от това в правителството му се е оказало в сложна ситуация, във връзка с което свика специално съвещание в понеделник. Партията на Хелме е коалиционен партньор в кабинета.

Според наблюдателите, тази партия е националистическа и евроскептична, наричат я още дяснопопулистка и дяснорадикална. Съратниците на Хелме и самият той непрекъснато се произнасят по редица болезнени теми: както за ЛБГТИ, така и за бежанците, мигрантите и рускоезичните граждани на Естония.

Преди по-малко от година Март Хелме предизвика международен скандал, след като се изказа презрително за новата министър-председателка на Финландия Сана Марин. Хелме, който е бивш посланик на Естония в Русия, нападна Социалдемократическата партия на Марин и каза, че 34-годишната премиерка била "продавачка", подигравайки са с факта, че е работила в магазин.

Откакто е в правителството, партията на Хелме непрекъснато предизвиква сътресения. Сегашното изказване на министъра пред ДВ също доведе до лавина от критики в Естония.

"Вътрешният министър на една демократична държава през 21-и век просто не може да каже, че не всички хора у нас имат равни права. Ето защо ние искаме оставката му", заяви Кристина Калас, лидерка на либералната партия Esti 200.

"Това изявление противоречи на Конституцията. Мисля, че то противоречи и на ценностите на повечето хора в Естония", каза социалдемократът Раймонд Калюлайд, брат на естонската президентка Керсти Калюлайд.

Засега премиерът Юри Ратас още не е взел окончателно решение по изказването на Хелме, но го осъди публично, което бе възприето много болезнено от EKRE.

"Премиерът и неговата партия умишлено решиха да нанесат удар в гърба на коалиционния си партньор, което е проблем за нас", каза пред журналисти председателят на партията Мартин Хелме, който е министър на финансите и е син на Март Хелме.

По думите на Хелме-младши в Естония няма "по-умен и по-проницателен политик" от баща му. А и не можело и дума да става EKRE да остане в правителството без Март Хелме.

Текстът е публикуван ТУК