Ограничаване на събирането на хора в Швеция до не повече от 8 души влезе днес в сила като част от усилията за забавяне на резкия скок в случаите на коронавирус. След протести, беше направено изключение за присъствие на погребение, където могат да се събират до 20 души.

Предишното ограничаване на публични събирания - демонстрации, представления, концерти и религиозни служби, беше до 50 души максимум, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Въпреки че мярката не се отнася до частни събирания, членове на правителството, сред които премиерът Стефан Льовен, подчертаха необходимостта хората да се въздържат от всякакви събирания и посещения на фитнес зали, плувни басейни, библиотеки и търговски центрове, а когато е възможно, да избягват и обществения транспорт.

В рядко обръщение към сънародниците си през почивните дни Льовен посочи, че малката почивка през лятото и есента вече е свършила.

Премиерът изтъкна, че твърде много хора са пренебрегнали съветите и препоръките. Същевременно, има и някои признаци на промяна, свързана с намален поток пътуващи и увеличен брой хора, работещи от вкъщи, отчете още премиерът.

В Швеция, която има 10,3 милиона население, заразените досега са 208 300, а общият брой на починалите от КОВИД-19 е 6400. Много от жертвите са живели в старчески домове. 

Инспекторатът по здравеопазване и социални грижи днес посочи "сериозни недостатъци" в здравните грижи в домовете за стари хора, след преглед на здравните картони на пациенти.

Швеция възприе по-либерални мерки за справяне с пандемията в сравнение със съседите си, като остави ресторантите и кафенетата отворени.

В петък обаче влезе в сила забрана за продажба на алкохол в късните часове.