Американският президент Доналд Тръмп подписа днес указ, който според него ще даде приоритет на доставките на ваксина в САЩ пред износа й, предаде Франс прес.

Указът ще гарантира, че американското правителство ще даде приоритет на ваксинирането на американските граждани, преди да изпраща ваксини на други държави.

"Пфайзер"-"Бионтех", чиято ваксина може да бъде одобрена през следващите няколко дни, имат със САЩ договор само за 100 милиона дози. "Модерна", чиято ваксина може да бъде одобрена до края на идната седмица, също обеща 100 милиона дози. Всеки договор включва възможност за допълнителни дози, но срокът за задействането им може да забави доставката с няколко месеца.

Американците са над 330 милиона и правителството заявява, че може да успее до април догодина да осигури ваксина за всички.

Производителите и на двете ваксини имат заводи в САЩ и в Европа и съществуват закони, които теоретично биха позволили на правителството да избърза с производството, като федералния закон за производството за нуждите на отбраната от 1950 г. Ако е необходимо, ще се позовем на закона за производство за нуждите на отбраната. Но не смятаме, че това ще е необходимо, каза Тръмп.

Текстът на указа, който Тръмп подписа днес пред телевизионните камери в Белия дом, не беше оповестен веднага.

Две други ваксини, чиито клинични изпитания са в напреднал стадий, могат да бъдат одобрени в началото на идната година и да гарантират снабдяването на американския пазар: на "АстраЗенека" (Оксфордската ваксина), от която Вашингтон е поръчал 500 милиона дози (при нея е необходимо поставяне на две дози) и ваксината с еднократна доза на американската компания "Джонсън и Джонсън", от която САЩ очакват 100 милиона дози.

В същото време избраният за президент на САЩ Джо Байдън представи своя план за справяне с коронавирусната пандемия в първите си 100  дни като президент, след като встъпи в длъжност на 20 януари.

Той каза, че трите му основни цели са: носене на маски във федералните сгради и в транспорта, извършване на най-малко 100 милиона ваксинации срещу КОВИД-19, отваряне на повечето училища, съобщиха осведомителните агенции.

"Първите ми 100 дни няма да премахнат вируса, който причинява КОВИД-19, не мога да ви обещая това", каза Байдън в реч от щата Делауер. "Но съм абсолютно убеден, че за 100 дни можем да променим развитието на болестта и да променим към по-добро живота в Америка", подчерта той, цитиран от ДПА и БТА.

Демократът призова Конгреса да приеме новия спасителен икономически пакет, разговорите по който от месеци са в застой, и да покрие всички разходи по разпространението на ваксините, за да няма риск ваксинирането на американците да се забави с месеци.

Байдън нарече коронавирусната пандемия, заразила в САЩ 15 милиона и причинила смъртта на 285 000 души, "едно от най-тежките предизвикателства, пред което Америка някого се е изправяла".

Байдън представи и екипа си в областта на здравеопазването, включително кандидата си за министър на здравеопазването - бившия конгресмен от латиноамерикански произход и главен прокурор на Калифорния Хавиер Бесера.

Новоизбраният президент вече потвърди, че Антъни Фаучи, водещият американски специалист по заразни болести, ще продължи да бъде съветник на правителството за реакцията на пандемията.