Обвинителите демократи пледираха в подкрепа на отстраняването на президента на САЩ Доналд Тръмп през вчерашния, трети ден от историческия процес в Сената за импийчмънт на държавния глава, предадоха световните агенции.

Републиканците на Тръмп обаче останаха непреклонни, допълва БТА.

След като в сряда изложиха фактите, на които се основава искането им за отстраняване на президента, вчера демократите в продължение на девет часа се опитаха да оборят аргументите, лансирани в медиите от правните защитници на Тръмп, които все още не са взимали думата в Сената.

Демократите се съсредоточиха върху едната от двете точки в обвинителния акт срещу президента - за злоупотреба с власт. Днес процесът ще продължи с пледоарии на обвинителите по второто обвинение - за възпрепятстване на работата на Конгреса.

След това адвокатите на Тръмп ще имат три дни, вероятно от утре, за да изложат своята теза.

Изходът от процеса обаче изглежда предизвестен, тъй като за отстраняването на президента е необходимо квалифицирано мнозинство от две трети. Републиканците на Тръмп имат 53 места в 100-членния Сенат.

"Не можете да имате доверие в този президент, че той прави това, което е добро за тази страна, но можете да имате доверие в него, че прави онова, което е добро за Доналд Тръмп", обърна се към сенаторите конгресменът демократ Адам Шиф, който оглавява прокурорския екип. "Ако го смятате за виновен, той трябва да бъде отстранен, защото доброто и истината имат значение, иначе сме загубени", каза Шиф, видимо развълнуван, в края на заседанието.

Друг от демократите прокурори, Джери Надлър, заяви, че Тръмп е извършил злоупотреба с власт, като е поискал от Украйна да обяви разследване срещу неговия потенциален съперник на президентските избори през ноември Джо Байдън.

Според привържениците на президента той уместно е призовал Украйна - страна, разяждана от корупция - да разследва Хънтър Байдън, сина на бившия американски вицепрезидент демократ.

"Наистина ли вярвате, че е ставало въпрос за борба срещу корупцията?", попита Адам Шиф. Той отбеляза, че Тръмп само е искал Украйна да обяви разследване.

Дългото заседание отегчи сенаторите, някои от които често излизаха за кратко от залата. Всички стотина сенатори бяха седнали и слушаха пледоариите само за около 20 минути от продължилото 9 часа заседание.