Десет деца, част от голямо семейство, и трима възрастни станаха жертва на американски въздушни удари в Афганистан, съобщи днес Ройтерс, като се позова на информация на ООН.

Въздушните удари в събота сутринта са били извършени по време битка между талибаните и обединените афганистанско-американски сили, продължила близо 30 часа в Кундуз, северна провинция в Афганистан, където са се укрепили талибаните.

Децата и техните роднини са преселници от район на бойни действия в друга част на страната, съобщи Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан (UNAMA) в предварителните си заключения за инцидента. Мисията обяви, че проверява дали всичките 13 цивилни жертви са загинали по време на въздушните удари.

Ройтерс съобщи, че трима други цивилни са били ранени. Инцидентът е станал в селището "Телавка" близо до град Кундуз.

Сержант Дебра Ричардсън, говорител на мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан, потвърди вчера, че САЩ са нанесли въздушни удари. Тя заяви, че мисията е имала за цел да се избегнат цивилни жертви, но талибаните преднамерено са се крили сред цивилни.

Рекорден брой цивилни афганистанци бяха убити миналата година с повишаване на интензивността на въздушните удари и самоубийствените атентати, съобщи ООН в доклад през февруари. Децата жертви на въздушни удари се увеличават всяка година от 2014 г. насам.

Бойните действия се ожесточиха в период на подновени преговори между САЩ и талибански представители, насочени към спиране на 17-годишната война в Афганистан.

На снимката: Войници от афганистанската армия по време на упражнения по стрелба във Военната академия в Кабул, 31 октомври 2018 г.