Най-малко 65 души бяха убити при атака в понеделник срещу база на афганистанското военно разузнаване в централната част на страната, недалеч от Кабул, отговорност за която поеха талибаните, предаде Франс прес, като се позова на представител на местните власти.

"Извадихме из под отломките 65 тела", каза Мохамед Сардар Бахяри, заместник-ръководител на съвета на провинция Вардак.

Друг местен източник, пожелал да остане анонимен, съобщи пред АФП за 70 убити.

По-рано властите изнесоха данни за 12 убити и 20 ранени. Афганистански медии пък съобщиха за над 100 загинали, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Мишена на атаката бе център за подготовка на служители на военното разузнаване, което обикновено неохотно съобщава данни за жертви.

Първо автомобил "Хамър", вероятно откраднат от афганистанската армия и натъпкан с експлозиви, се взриви пред входа на центъра в Майданшахр, главен град на провинция Вардак, на 50 километра южно от столицата Кабул.

"След това трима души от друг автомобил влязоха в центъра", разказа представител на местните власти.

Тримата нападатели бяха убити при завързалата се кратка престрелка.

Повечето от жертвите от страна на силите за сигурност са "в резултат на срутването на сградата след силната експлозия", разказа друг местен служител. Той обърна внимание, че нападателите са носели униформи на афганистанското военно разузнаване.

Талибаните веднага поеха отговорност за атаката чрез съобщение в мобилното приложение Уотсъп.

Нападението бе извършено часове преди талибаните да проведат нов кръг от мирни преговори с американски дипломати в Катар. В същото време специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад завърши своя обиколка в региона, включваща Китай, Индия, Афганистан и Пакистан, отбелязаха БиБиСи и Франс прес.

Влиянието на талибаните - водещата бунтовническа група в Афганистан, се увеличи, откакто чуждестранните военни части напуснаха страната през 2014 г. Военните операции, водени от САЩ срещу талибаните, официално приключиха през с.г., но някои страни оставиха военни контингенти, за да осигурят обучение и помощ на афганистанските сили, които извършват по-голямата част от бойните действия. Въпреки това САЩ не спират въздушните удари, след като президентът Тръмп обяви нова стратегия през 2017 г., отбеляза БиБиСи (BBC).