САЩ не са съгласували срокове за евентуално съкращаване на своите войски в Афганистан и не смятат да разкриват някакви подробности за текущите дипломатически разговори, каза днес говорител на Държавния департамент във Вашингтон, цитиран от Ройтерс и БТА.

Потенциални промени в американското военно присъствие там ще се разглеждат, "когато позволят обстоятелствата", добави той.

Доналд Тръмп бе заявил пред журналисти в Белия дом, че САЩ смятат да изтеглят военния си контингент от Афганистан, ако властите на тази страна успеят да сключат споразумение за мир с бунтовниците от движението на талибаните, припомня ТАСС.

В средата на януари Залмай Халилзад - водачът на американската делегация на преговорите с талибаните в Доха, заяви, че там е било постигната принципна договореност за рамките на мирно споразумение, според което бунтовниците гарантират, че няма да укриват терористични групировки на афганистанска територия.

По официални данни, цитирани от ТАСС, понастоящем в Афганистан има около 14 американски военнослужещи. Освен участие в бойни операции, те подготвят афганистанските сили, за да могат те в перспектива да водят самостоятелно борба с терористите. Освен това в страната са разположени и 16 000 военнослужещи от страните от НАТО, но те не участват в бойни операции, а изпълняват ролята на военни съветници.