Демократическата партия в САЩ на президента Джо Байдън се доближава до решаващи победи в два щата в оспорваната битка за контрол върху Сената, предаде ДПА, като се позова на нови резултати.

Сенаторът демократ от Аризона Марк Кели е увеличил вече значителната си преднината пред републиканеца Блейк Мастърс до около 115 хиляди гласа, или над 5 процента, съобщи телевизия Си Ен Ен. Броенето на бюлетините след междинните избори за Конгрес във вторник продължава.

В съседния щат Невада, сенатор Катрин Кортес Масто е намалила драматично преднината на Адам Лаксалт. Републиканецът все още води с 9000 гласа, но остава да бъдат преброени десетки хиляди бюлетини, а се смята, че повечето от тях са били подадени от демократи.

Ако спечели и двете места, партията на президента Джо Байдън на практика ще запази своя контрол върху Сената, припомня БТА. Демократите ще си гарантират 50 кресла в 100-членната горна камара на Конгреса още преди очаквания балотаж в щата Джорджия на 6 декември.

При равен брой места в Сената решаващият глас е на вицепрезидента - в случая демократката Камала Харис. Впрочем горната камара на Конгреса досега бе поделена поравно, като Харис осигуряваше контрола на демократите.

Републиканците са на път да завоюват Камарата на представителите. Демократите обаче се представиха по-добре от очакваното, като прогнозираната "червена вълна" така и не стана факт.