Румънският министър на правосъдието представи в писмо до европейските си колеги в силно неблагоприятна светлина румънската прокурорка Лаура Кодруца Кьовеши - символ на борбата срещу корупцията в Румъния, чиято кандидатура за ръководител на Европейската прокуратура Букурещ би желал да осуети, съобщава АФП, цитирана от БТА.

В това писмо, публикувано днес от медиите, министър Тудорел Тоадер обвинява прокурорката, че е подписала "тайни и антидемократични договори" с румънските разузнавателни служби с оглед на сътрудничество по разследвания, свързани с националната сигурност или корупцията.

Тоадер прави сравнение с мрачните времена на политическата полиция на румънския комунистически режим. "Подобни протоколи, обявени за неконституционни, напомнят на преплитането на политика, Секуритате и прилагане на законите при комунистическия режим", се казва в писмото.

45-годишната Лаура Кьовеши ръководеше румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) от 2013 г. до 2018 г. Тя бе грубо отстранена това лято под натиска на лявото правителство. По време на нейното ръководство на НДБК стотици лица на изборни длъжности бяха съдебно преследвани и осъдени за корупция.

Кьовеши, която се ползва с голяма популярност сред румънците, е от повече от една година мишена на социалдемократическото мнозинство, което я обвинява в злоупотреба с власт и че е действала заедно с останалата част на съдебната система и тайните служби като "паралелна държава".

Работата на румънската прокуратура за борба с корупцията бе редовно приветствана от европейските институции. За сметка на това те критикуваха сегашното правителство заради неговите реформи в правосъдието от 2017 г. насам, възприемани като опит за отслабване на борбата срещу корупцията.

След отстраняването й от НДБК Кьовеши се кандидатира за ръководител на Европейската прокуратура, която ще бъде създадена в края на 2020 г. Тази нова институция ще има за цел да координира по-добре усилията на страните в борбата срещу финансовата престъпност във вреда на ЕС.

Според писмо на председателя на журито, анализирало кандидатурите за поста, Кьовеши е начело в списъка от трима кандидати, определени след предварителен подбор.

Румънският министър на правосъдието, чиято страна е ротационен председател на ЕС до юли, даде да се разбере, че възнамерява да блокира евентуално назначение на Кьовеши.

Правителствата на страните членки на ЕС и Европейският парламент трябва да изберат ръководителя на Европейската прокуратура в началото на март. Франция и Германия подкрепят румънката.