Британското правителство се отказа от силно критикуваните договори за фериботни превози при Брекзит, което ще струва милиони на данъкоплатците, информира Асошиейтед прес.

Министерството на транспорта посочи, че договорите за осигуряване на допълнителен капацитет за товарни превози за летния период вече не са необходими и следователно ще бъдат прекратени.

Договорите бяха подложени на критики по-рано тази година, след като се оказа, че една от въпросните компании всъщност няма нито кораби, нито опит във фериботните превози.

Прекратяването на договорите ще струва по-малко от 56-те милиона британски лири (73 млн. д.), посочени от одиторите, отбеляза министерството.

Фериботите бяха част от планирането за сценарий "Брекзит без сделка", при който имаше опасност Великобритания да напусне ЕС без споразумение за условията на развода и бъдещите отношения. Това заплашваше да предизвика задръствания по пристанищата заради необходимостта от митнически проверки и тарифи.

Правителството трябваше да плати и 33 млн. бр. лири (43 млн. д.) за споразумение по дело, заведено от компанията оператор на тунела под Ламанша Евротунел (Eurotunnel), която твърдеше, че е несправедливо изключена от тръжните процедури за договори за товарни превози след Брекзит.

Лондон засега изостави планирането за след Брекзит, след като излизането на ЕС бе отложено от първоначалната дата 29 март до 31 октомври.