Великобритания ще направи промяна в стил Супермен, за да стане свръхмощен лидер в свободната търговия и няма нужда да приема правилата на ЕС, преговаряйки за отношенията с Брюксел след Брекзит, заяви днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от ДПА.

По думите му световната търговия се нужда от страна, която иска да напредва като лидер в свободната търговия.

Тя се нуждае от страна, която е готова подобно на Кларк Кент (героя от "Супермен" - бел. ред.) да си свали очилата, да скочи в телефонната кабина и да се появи с развяващо се наметало като супермощен лидер, отстояващ правото на народите по Земята да купуват и продават свободно помежду си, каза Джонсън.

Великобритания е готова за тази роля, допълни той в реч в Лондон.

Той изтъкна, че Обединеното кралство не приема правилата на ЕС за всеобхватно споразумение за свободна търговия и допълни, че изборът е между споразумение като сключеното от Брюксел с Канада или с Австралия.

Няма нужда от споразумение за свободна търговия, което включва приемане на правилата на ЕС за конкурентоспособност, субсидии, социална защита, околна среда, както и ЕС не бива да бъде задължаван да спазва правилата на Обединеното кралство, каза Джонсън.

Той поясни, че Лондон иска споразумение за свободна търговия с ЕС подобно на канадското, но ако това не се случи, търговските отношения ще се основават на съществуващото споразумение за изтегляне от Евросъюза.

Британският премиер посочи днес също, че Лондон се ангажира да не прави нелоялна конкуренция на Европейския съюз, от което се опасяват някои европейци след Брекзита.

Няма да правим никаква нелоялна конкуренция, било търговска, икономическа или природозащитна, от което се опасява Брюксел, посочи Джонсън, представяйки визията си за бъдещите отношения на страната си с 27-те. Той се ангажира да бъдат преразглеждани към смекчаване европейските норми, допълва Франс прес.

Европейската комисия представи днес насоките за предстоящите преговори с Лондон за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че насоките предстои да бъдат утвърдени от Европейския съвет и Европейския парламент преди началото на същинските преговори.

Барние потвърди, че ЕС цели занапред в търговията с британската страна да няма мита и квоти, стига британският внос да отговаря на европейските изисквания, сред които за опазването на околната среда и държавната помощ. По неговите думи, ако британската страна работи по европейските правила, ще може да има достъп до пазара на услуги и на обществени поръчки в ЕС. Предлага се ЕС и Великобритания да си поделят квотите за улов на риба в граничните води.

Барние добави, че след 31 декември, когато Великобритания желае да напусне единния пазар и митническия съюз, достъпът до европейския пазар ще подлежи на сертифициране. Всеки британски внос ще подлежи от следващата година на разрешение, затова и ще бъде проверяван, добави той.

ЕС желае да запази тесните си връзки с британската страна в областта на сигурността. Барние уточни, че Европейският съд трябва да остане арбитър при спорове между ЕС и Лондон. По неговите думи е необходимо двете страни да договорят начините за наблюдаване на спазването на постигнатите договорености за бъдещите отношения и да разполагат с възможност за едностранни действия, ако установят нарушение.