Френска болница установи, че е лекувала мъж, заразен с COVID-19, от 27 декември м.г., съобщава "Ройтерс". Това е близо месец преди правителството в Париж да потвърди първите си случаи на COVID-19.

Ив Коен, който ръководи реанимацията на две болници в северно предградие на столицата, обяснява, че са направени повторни тестове на 24 проби, при които не е бил потвърден грип. 

Във Франция жертвите до момента са почти 25 хиляди. Първите три случая на зараза бяха потвърдени на 24 януари - два в Париж и един в Бордо.

Според Коен е рано да се каже категорично дали пациентът от 27 декември е бил "нулевият", но се допуска, че вирусът може да се е разпространявал и в други региони по това време.

"От 24-те имахме една положителна за COVID-19," казва Коен за BFM TV.

Тестовете са правени повторно и по няколко пъти, за да се уверят лекарите, че няма грешки. 

Мъжът е излекуван, но се проверява веригата заразявания, която може да е предизвикал.

"Боледувал е 15 дни и е заразил децата си, но не и жена си, която работи в супермаркет," продължава Коен.

"Беше изумен, не разбираше как е бил заразен. Събрахме картинката заедно, не беше пътувал никъде. Единственият му контакт е бил с жена му."

Съпругата му е работила заедно с колеги от китайски произход, но не е известно дали те са пътували до Китай и разследването е работа на местните власти, продължава Коен.

"Чудим се дали тя е била асимптоматична", каза още ръководителят. 

Във Франция има повече от 168 000 заразени.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 3,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 238 000.

Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 3,5 млн. случая и над 247 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,1 млн. души.