Белгийската работническа партия (БРП, комунисти) заставя своите членове да й даряват част от заплатите си, съобщават местни медии. Твърденията не са били отречени по същество от говорител на политическата сила.

Журналистическо разследване установило, че партията заставяла своите последователи да й предават документи за битовите си разноски. Така партията преценявала какви доходи са достатъчни за семейната издръжка. Ако например семейство получава месечно 3500 евро, но има разходи за 2100 евро, партията задължавала членовете да й предоставят разликата.

Мнозина пострадали свидетелствали анонимно за разследването заради страх от преследване. Някои от тях били заплашени от БРП, че ако не направят поисканите парични преводи, "поляци могат да им причинят неприятности".

Говорител на партията пояснил, че мнозина последователи на БРП не са си давали ясна сметка с какво се захващат, когато се присъединяват към политическата сила и затова били изненадани от действителността. По неговите думи напоследък в партията попадали и случайни хора заради бързото разрастване на влиянието на БРП.

Белгийските комунисти бележат повишена избирателна подкрепа от началото на десетилетието и това пролича най-ясно при изборите в последната година. БРП вече е парламентарна сила, която през май бе подкрепена от над половин милион избиратели.

Според белгийското законодателство партиите, представени във федералния парламент, получават субсидии от 1,5 евро на получен глас. БРП е основана през 1979 г., но е представена в парламента едва от пет години. До 2014 г. партията не можеше да разчита на държавна субсидия.

БРП е основана на примера от Китайската комунистическа партия и от партизанското движение в Латинска Америка. Твърденията за принудителните дарения се вписват в марксистката теория за комунизма, според която свръхизобилието от материално богатство се преразпределя. Теорията на Карл Маркс предвижда всеки да допринася за обществото според възможностите си и да получава според своите потребности.