По техни данни пациентът е сътрудник на неправителствената организация "Лекари без граници" и преди около две седмици е пристигнал от Западна Африка, където е участвал в лечението на болни от ебола, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Мъжът е с висока температура, характерна за болестта, и е в режим на карантина, която ще продължи две денонощия.

"Ако температурата спадне, може да заключим, че пациентът не е заразен с вируса. Той обаче е бил в контакт с болни и това повишава нивото на риска",
заяви един от лекарите в "Св. Петър".

В Белгия досега не е регистриран нито един случай на заболяване от Ебола.

Първи случай на Ебола бе потвърден в Сенегал, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти. Тази западноафриканска страна е северен съсед на Гвинея - една от най-тежко засегнатите от епидемията държави. Заразеният е млад гвинеец.

Двама японски граждани са откарани днес от летището в молдовската столица Кишинев в Националния център за обществено здраве със симптоми на Ебола, съобщи граничната полиция на Молдова.

У пътниците са установени външни признаци на болестта, включително висока температура. Самите те потвърдиха, че са започнали да се чувстват зле след връщането си от командировка в Южна Африка. Пасажерите пристигнали в Молдова от Япония с прекачване в Истанбул.

Първият британец, заразен с Ебола, се лекува вече във Великобритания. Той пристигна от Сиера Леоне.

Нигерия обяви днес първи смъртен случай от Ебола в Порт Харкорт, главен град в богатия на петрол югоизточен район на страната, в който има много международни компании, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Починалият е лекар. Смъртта му е настъпила на 22 август, но властите съобщиха за нея едва днес.
Лекарят се заразил, след като се грижил за пациент, който е бил в контакт с първия заразен с Ебола нигериец.

Това е шестата смърт от Ебола в Нигерия от общо 15 потвърдени случая на заразата.