29-годишният Уилям Пуули бе превозен снощи с военно-транспортен самолет С-17 до базата на кралските ВВС "Нортхолт" в Западен Лондон, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

От база на военновъздушните сили бе откаран с полицейски ескорт до Кралската свободна болница в северната част на града.

Той се лекува в изолационна клиника, която специализира в тежки инфекциозни болести.
Болният е изолиран в специална прозрачна палатка, а въздухът от помещението се пречиства с вентилационна система, предаде БНР.

Това е единственото медицинско заведение в страната, което има необходимото ниво на изолация за лечение на остри инфекциозни заболявания като вируса Ебола, пише ИТАР_ТАСС.

Пуули е прихванал болестта в Сиера Леоне, където е работил като медицински доброволец в помощ на стотиците засегнати от страшната болест.

От здравното министерство съобщиха, че ще му бъде дадено експерименталното лекарство ZMapp.

"Към момента на излитането от африканската страна състоянието му е било "задоволително", съобщи по-рано здравното министерство.

Британските власти заявиха, че рискът от заразяване с Ебола в Обединеното кралство продължава да бъде минимален.

Вчера стана ясно, че експерт на Световната здравна организация, който работи в Сиера Леоне, се е заразил със смъртоносния вирус.

Вирусът Ебола е открит в Екваториална провинция на Демократична република Конго, заяви министърът на здравеопазването Феликс Кабанге Нумби, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Пробите дадоха положителен резултат. Има два смъртни случая",
заяви министърът по повод взетите проби от болни от хеморагична треска, която е взела 13 жертви в Екваториална провинция от 11 август.

Ройтерс уточнява, че двама от осемте тествани пациенти са дали положителна проба за Ебола. Болни са 11 души, които са изолирани, като са проследени 80 контакта.

В Конго епидемия от Ебола избухва за седми път, след като болестта бе открита за първи път през 1976 година.

"Опитът, придобит при шестте предишни епидемии от Ебола, ще допринесе да ограничим болестта", отбеляза Нумби.