Демократът Джоузеф Байдън излезе начело в колебаещия се щат Мичиган на президентските избори в САЩ, съобщи днес телевизионният канал "Фокс нюз", цитиран от ТАСС.

Според медията, при обработени 94 процента от бюлетините, Байдън печели 49,3 на сто от гласовете, а Тръмп - 49,1 процента.

Мичиган е сред сравнително малкия брой колебаещи се щати, в които до последно има неяснота коя партия и кой кандидат ще излязат начело.

Победата в Мичиган дава на кандидата 16 електорални гласа от необходимите общо 270, за да стане президент на САЩ.

Байдън увеличи леко преднината си пред Доналд Тръмп в колебаещия се щат Уисконсин, съобщи днес телевизионният канал "Фокс нюз", цитиран от ТАСС.

По данни на медията, при обработени 95 процента от подадените гласове, Байдън има 49,6 процента, а Тръмп - 48,9.

Преди това беше съобщено, че Байдън изпреварва Тръмп с 0,3 процентни пункта.

Уисконсин е сред малкия брой колебаещи се американски щати, в които до последно има неяснота коя партия и кой кандидат ще излязат начело.

Победата в Уисконсин дава на кандидата 10 електорални гласа от необходимите общо 270, за да стане президент на САЩ.

Вероятно предстоят дни на предсказуема битка и може би тя ще бъде разрешена от съда. 

Снимка: БТА

Тръмп заплаши да се обърне към Върховния съд, който да спре продължаващото, според него, гласуване. Тръмп посочи, че изборните резултати са били измама за американската общественост.

"Не искаме демократите да намират бюлетини в 04.00 часа сутринта и да ги добавят. Ще спечелим тези избори и що се отнася до мен, ние вече сме ги спечелили", посочи действащият президент.

В кратко изявление неговият вицепрезидент Майк Пенс не повтори тези коментари за измама, като само посочи, че от щаба на републиканците следят зорко процеса на отчитане на изборните резултати.

Предизборният щаб на кандидата за президентските избори в САЩ Джо Байдън съобщи, че ще се противопостави на всякакви опити на щаба на президента Доналд Тръмп да сезира Върховния съд, за да попречи на броенето на бюлетините, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителката на кампанията на Байдън - Джен О'Мали Дилън определи изявлението на Тръмп, че ще се обърне към Върховния съд и че иска "цялото гласуване да спре", като "скандално, безпрецедентно и погрешно".

О'Мали Дилън каза, че кампанията на Байдън разполага с юридически екипи, които са в готовност да се включат, за да се противопоставят на такъв опит. "Те ще вземат надмощие", допълни тя.

Все още не са преброени стотици хиляди бюлетини, посочва АП и изтъква, че резултатът зависи от малък брой колебаещи се щати.

Снимка: БТА