Костас Бакоянис, който бе избран в неделя за кмет на Атина близо две десетилетия след майка си, произхожда от голяма гръцка политическа династия.

Снимка: АР/БТА

Сърфирайки на гребена на дясна политическа вълна, четирийсетгодишният Бакоянис без изненада спечели изборите с над 65 процента от гласовете срещу своя съперник от левицата Насос Илиопулос, който бе подкрепен от партията на премиера Алексис Ципрас.

"Днес Атина не сменя просто кмет, градът сменя епоха", обеща Костас Бакоянис.

Снимка: АР/БТА

Широко усмихнат, новият градоначалник заменя досегашния лявоцентристки кмет Йоргос Каминис, който заемаше поста в продължение на два мандата.

Стройният мъж, който се определя като работохолик, увери всъщност, че "ще работи денонощно за всички жители на Атина", след което благодари на "семейството си, което го е подкрепяло по време на цялата му кампания".

С прошарена коса по слеоочията, този баща на четири деца се е потопил в политиката от най-млада възраст. Той е потомък на голяма политическа династия с корени от Крит, чиито представители поколения наред се обвързват с консервативната партия Нова демокрация.

Снимка: АР/БТА

Неговият вуйчо Кириакос Мицотакис, лидерът на Нова демокрация, ще бъде основният съперник на Алексис Ципрас за премиерския пост на предсрочните парламентарни избори през юли.

Син на Дора Бакояни, първата жена кмет на Атина, избрана точно преди Олимпийските игри от 2004 г., новият градоначалник е и внук на бившия премиер Константинос Мицотакис /1990-1993/, починал през 2017 г. на 98-годишна възраст.

Майка му, която дойде да го поздрави в неделя, бе също така министър на културата по време на правителството на своя баща, а по-късно бе министър на външните работи /2006-2009/.

В една столица, която все още е белязана от икономическата криза и кризата с мигрантите, Костас Бакоянис се ангажира да "активизира предприемачеството и заетостта" и да превърне Атина в "световен културен център".

С порутените си сгради и разбити тротоари Атинската общиа (664 000 жители) остава белязана от рецесията, с равнище на безработица от все още 19,2 процента през февурари (на фона на 34,5 процента през 2017 г.).

Костас Бакоянис, който има диплома по политически науки от Харвард, стана на 33 години кмет на малкото градче Карпениси през 2010 г., а след това областен управител на района на Централна Гърция през 2014 г.

"Един кмет не е избран, за да се занимава със световния мир. Един добър кмет за Атина е този, който събужда града сутрин и го загръща, когато настъпи нощта", казваше той по време на предизборната кампания.

Подобно на своя вуйчо на национално равнище, Костас Бакоянис превърна обществената сигурност в приоритет, яхвайки вълната на критики срещу Ципрас и неговото предполагаемо бездействие спрямо проявите на вандализъм на анархистите.

Той нямаше 11 години, когато баща му Павлос, адвокат, депутат от Нова демокрация, бе убит от крайнолявата организация "17 ноември", която бе разбита през 2000 година.

Бакоянис сподели, че е " бесен" от решението на администрацията на Ципрас да даде няколко разрешения за отпуск от затвора на убиеца на баща му, Димитрис Куфодинас, един от основните ръководители на тази екстремистка организация.

"Те би трябвало да се прекръстят, ако вярват в Бог, и да се надяват, че няма да стана кмет", бе заявил Костас Бакоянис, малко след като един от неговите предизборни клубове бе изцапан с боя покрай демонстрация в подкрепа на Димитрис Куфодинас.

Нова демокрация печели в 12 от 13 области на страната

Съкрушителна победа на Нова демокрация и голям процент на неучастие - това са основните характеристики на вчерашния втори тур на местните избори в Гърция, съобщава АНА-МПА, като публикува окончателните резултати от изборите в неделя.

Участието на първия тур, който съвпадна с евроизборите, беше 59,02 процента, а във втория - 43,86 процента.

Нова демокрация печели категорично в 12 от 13 области на страната, като единственото изключение е Крит, където Ставрос Арнаутакис (подкрепен от СИРИЗА и Движението за промяна) спечели лесно още на първия тур.

Изборите са интересни и с промяната във властта в две от големите общини на страната, като Костас Бакоянис (Нова демокрация) печели с 65,25 процента в Атина, а Костас Зервас (независим) - 66,79 процента в Солун.

В другите толеми гръцки градове, Патра, Пирея и Ираклио, са преизбрани досегашните кметове. В Патра е преизбран с голямо мнозинство (70,91 процента) Костас Пелетидис (Гръцка комунистическа партия). В Ираклио кмет отново ще бъде Василис Ламбринос (Сила на гражданите), а в Пирея - независимият Янис Моралис.