Президентът на Русия Владимир Путин нареди въвеждане на засилена охрана на територията на цяла Русия и специално във Волгоградска област.

След втория атентат се провежда антитерористична операция с участието на над 4000 сътрудници на министерството на вътрешните работи.

В хода на работата специално внимание се отделя на местата, където се събират хора, в това число гари, търговски центрове и други обекти.

Във Волгоградска област е обявен петдневен траур. Очаква се новогодишното обръщение на Путин да е посветено на загиналите, а не на посрещането на новата година.

Полицията разгони митинг във Волгоград

Полицията задържа и разгони хора, отзовали се на призиви в интернет да се съберат във Волгоград за почитане на паметта на 32-мата загинали и около 100 ранени в двата атентата. Оказа се, че полицията е действала така поради въведения засилен режим на охрана в страната, но демонстрантите бяха възмутени от поредните силови реакции на органите на реда спрямо протестиращи.

Църквата: Забранете ислямския радикализъм

Руските власти обявиха, че целта на терористичните акции е била разпалване на верска нетърпимост.
Московската партиаршия обяви, че в страната не се прави достатъчно за борбата с идеологията на уахабизма.

Руското министерство на външните работи: Целят се хаос и конфликти

От ведомството смятат, че атентатите целят разпалване на вражда в руското общество.

„Цинично планираният в навечерието на празнуването на Нова година удар е още един опит на терористите да открият „вътрешен фронт”, да всеят паника и хаос, да предизвикат междуконфесионална вражда и конфликти в руското общество", заявиха оттам.

Олимпиадата - под засилени мерки за сигурност

Президентът на МОК изрази увереност, че въпреки атентатите във Волгоград, Русия може да проведе сигурни и спокойни Олимпийски игри.

Волгоград се намира на около 560 километра североизточно от Сочи, където ще се проведе зимната олимпиада на 2014 година.

Президентите на Русия и Франция, Владимир Путин и Франсоа Оланд, в телефонен разговор са се споразумели да засилят взаимодействието между двете страни в борбата с тероризма.

След двата бомбени атентата във Волгоград САЩ и Великобритания също предложиха на Русия да й помогнат при поддържането на сигурността на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари.

И трите страни осъдиха остро атентатите, а държавните им мъже изпратиха съболезнования заради загиналите.

Повторният атентат във Волгоград бе осъден и от Съвета за сигурност на ООН.

В ООН обаче са на мнение, че последните терористични актове в Русия са въпрос на националната сигурност и не виждат необходимост да оказват съдействие на Москва за решаване на тези проблеми в рамките на контратерористичната си стратегия.