Афганистанският президент Ашраф Гани положи днес клетва за втори мандат като държавен глава. Основният му конкурент на изборите обаче - Абдула Абдула, отказа да признае встъпването му в длъжност и организира своя, паралелна церемония и също се закле като президент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад се опита да договори в последния момент споразумение между двамата дългогодишни политически противници - Гани и Абдула Абдула, но не постигна успех.

Бившият премиер Абдула претендира, че той е легитимният президент на Афганистан. Спорът за лидерството избухна след изборите през септември, чиито резултати бяха оспорени от лагера на Абдула.

Миналия месец афганистанската ЦИК обяви Гани за победител на президентските избори от 28 септември, но Абдула отказа да признае резултатите и каза, че той е победил. Абдула призова да бъдат заличени някои гласове, които той определи като манипулирани. "Не трябваше да подценяват нашия ангажимент към истинска демокрация", написа той в Туитър. "Единственият изход от ситуацията е всички подправени гласове да бъдат обявени за недействителни", добави той.

Противопоставянето между Гани и Абдула заплашва да хвърли Афганистан в политически хаос, само броени дни, след като САЩ и талибаните подписаха споразумение за изтегляне на командваните от американците международни сили в Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Дипломатите изчакват да видят дали Абдула ще назначи свои паралелни министри и губернатори и, ако го направи, дали те ще се опитат силово да заемат постовете си, казаха двама дипломатически източници, пожелали анонимност.

След първоначално отлагане на церемониите на двамата за полагане на клетва в опит да се намери изход от ситуацията по телевизията бяха излъчени кадри, на които Гани все пак се заклева в президентския дворец в присъствието на чуждестранни дипломати, включително на Халилзад и командващия силите на НАТО ген. Скот Милър. В словото по случай встъпването в длъжност Гани каза, че новото правителство, което ще сформира, няма да включва само представители на неговия политически лагер. От речта му стана ясно и че досегашният управленски екип ще продължи да ръководи Афганистан още две седмици. "После след консултации ще съставим правителство, в което ще влязат хора от целия политически спектър", каза той.

Гани планира утре да е готов с окончателния състав на екипа за преговорите с талибаните за уреждане на конфликта в Афганистан, както и да се произнесе по искането на талибаните да бъдат освободени от затворите 5000 техни членове.

Церемонията на Гани беше прекъсната от проехтелите взривове на две ракети, които по думите на очевидци са ударили периферна част на комплекса на президентския дворец в столицата Кабул. Няма данни за пострадали, предаде Ройтерс. Гани обаче продължи речта си.

По-късно групировката "Ислямска държава" обяви в социалните мрежи, че тя стои зад ракетното нападение.

Междувременно американските войски започнаха да напускат Афганистан в рамките на първия етап от изтеглянето, предвидено в мирното споразумение между САЩ и талибаните, каза днес американски служител, цитиран от Асошиейтед прес.

Страната напускат стотици войници. САЩ планират да намалят броя на военния си контингент в Афганистан от близо 13 000 на 8600 военнослужещи, добави служителят, пожелал да остане анонимен.

Изтеглянето започна на фона на политически хаос в Кабул и това може да затрудни изпълнението на споразумението.