Съединените щати и талибаните подписаха днес в катарската столица Доха мирно споразумение с намерението да се сложи край на 18-годишната война в Афганистан, предадоха световните агенции.

Споразумението е част от по-широка стратегия за помиряване на воюващите страни в Афганистан и слагане край на най-дългата война на САЩ.

По силата на споразумението САЩ ще започнат изтеглянето на хилядите си войници от Афганистан в замяна на поетия от талибаните ангажимент да не допускат Афганистан да бъде използван за подготовката на терористични нападения.

Документът беше подписан от специалния представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад и политическия лидер на талибаните Абдул Барадар. На церемонията присъства държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Талибаните спират бойните си операции

Още преди да бъдат положени подписите талибаните обявиха, че прекъсват военните си операции в Афганистан.

"Тъй като споразумението ще бъде подписано днес и нашият народ е щастлив и чества това събитие, ние прекъснахме всички наши военни операции в цялата страна", заяви говорителят на талибаните Забиула Муджахид.

Договорът между САЩ и талибаните беше подписан от специалния представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад (вляво) и политическия лидер на талибаните Абдул Барадар

Снимка: AP/БТА

Решението на талибаните идва след едноседмично примирие между тях и афганистанските и американските сили, по време на което броят на нападенията значително намаля.

Представители на талибаните подписаха споразумението за мир със САЩ в Доха, Катар, 29 февруари

Снимка: AP/БТА

Какво предстои по споразумението

Споразумението предвижда постепенно изтегляне на американските и коалиционни сили и изисква от талибаните да започнат официални преговори с афганистанското правителство и други политически и граждански групи за постигането на постоянно прекратяване на огъня и подялба на властта в Афганистан.

В рамките на 135 дни от деня на подписване на споразумението САЩ трябва да намалят броя на военните си в Афганистан на 8600 (от около 13 000 сега) и да изпълнят други поети ангажименти. Пълното изтегляне на американските и коалиционни сили трябва да стане до 14 месеца от датата на подписването на споразумението, ако талибаните изпълнят своите задължения.

През първите четири месеца и половина САЩ, съюзниците им и международната коалиция ще напуснат пет военни бази. Ако талибаните изпълняват задълженията си, на втория етап те ще напуснат и останалите бази.

В същото време талибаните обещават да не сътрудничат с лица или групировки, които заплашват сигурността на САЩ и техните съюзници. Талибаните няма да им дават подслон, да им позволяват да вербуват нови поддръжници в Афганистан, да ги обучават или да набират парични средства. Освен това лицата, които заплашват сигурността на САЩ и съюзниците им, няма да получават разрешение да влизат в Афганистан или да преминават през територията на страната.

Предвижда се да бъдат освободени до 5000 затворници, членове на талибанското движение. От своя страна талибаните ще освободят до 1000 затворници до 10 март.

САЩ ще работят със Съвета за сигурност на ООН за отмяната на санкциите срещу членове на талибанското движение до май 2020 г., предвижда споразумението.

Следващата стъпка ще бъде преговорните екипи да изработят споразумение за пълно спиране на огъня и за бъдещото управление на страната. Според експерти това ще представлява значителна трудност, защото афганистанското правителство до момента беше държано настрани.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, афганистанският президент Ашраф Гани и министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър говорят на пресконференция в Кабул, след като в Доха бе подписан мирният договор между САЩ и талибаните

Снимка: AP/БТА

Как започна американското присъствие в страната

Американската инвазия в Афганистан започна на 7 октомври 2001 г. след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 година. Тя имаше за цел да свали от власт талибаните, които бяха подслонили лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен, планирал атаките на 11 септември.

25 август 2011 г. Американски морски пехотинец стреля по позиция на талибаните в провинция Хелманд, Южен Афганистан

Снимка: AP/БТА

Подписването днес споразумение може да помогне на американския президент Доналд Тръмп да изпълни едно от ключовите си предизборни обещания - да изтегли Америка от "безкрайните й войни".

Тръмп вече каза преди няколко дни, че поетите по споразумението ангажименти "представляват значима стъпка към траен мир в един нов Афганистан, свободен от Ал Кайда, "Ислямска държава" и всякаква друга терористична група, която би искала да ни навреди".

Преди подписването на споразумението той призова афганистанците да се "възползват от тази възможност за мир и ново бъдеще"

А след подписването президентът на САЩ заяви: "Ние работим за окончателното прекратяване на най-дългата война на Америка и за връщането на нашите войници обратно у дома".

НАТО окачестви споразумението като значителни първи крачки към постигането на мирно уреждане в Афганистан. "В този контекст НАТО ще внесе корективи, включително като съкрати своето присъствие (в Афганистан). Сега очакваме началото на вътрешноафганистански преговори, които ще доведат до трайно и всеобхватно мирно споразумение, ще сложат край на насилието и ще защитят правата на човека", се казва още в изявлението на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Европейският съюз определи споразумението като "важна първа стъпка към глобален мирен процес" в Афганистан, предаде Франс прес. "Настоящият шанс за постигане на мир не трябва да бъде пропуснат", се казва в изявление на ЕС.