Китайският ледоразбивач "Снежният дракон", който трябваше да му се притече на помощ, бе принуден да се откаже, тъй като ледът се оказа прекалено дебел.

Руският кораб се намира на стотина морски мили източно от френската база "Дюмон д`Юрвил". Китайците бяха само на 6,5 морски мили от целта, но се наложи да се върнат поради невъзможност да преодолеят ледената преграда.

Вижте снимки

Откакто руският съд попадна в плен на ледовете, три кораба, способни да разчупят леда, се насочиха към него: китайският "Снежният дракон", френският "Астролаб" и австралийският "Аурора Аустралис".

Австралийците сега напредват към зоната и се очаква да стигнат до целта в неделя късно вечерта.

Не е сигурно обаче дали "Аурора Аустралис", който от трите ледоразбивача е с най-големи възможности да пробие леда, ще може да отиде по-далеч от "Снежният дракон".

На “Академик Шокалски” има 74 пътници, учени и туристи. Екипажът е от 22-ма души и е руски.

Руското посолство в Австралия, което е в постоянна връзка с капитана, съобщи, че всички на кораба са добре и няма опасност за живота и здравето на нито един от пътниците.

"Академик Шокалски" се опита да повтори историческата експедиция в Антарктика отпреди век (1911-1914) на австралийския изследовател сър Дъглас Моусън.

Учените извършват същите експерименти както по време на експедицията на Моусън.