Това разкри разследване на британския Канал 4, пише БТА.

В кралството работят около 15 000 имигранти като прислуга. Всеки пети от тях редовно са жертви на физическо насилие.
"Две трети от домашните прислужнички чужденки твърдят, че са били жертва на психическо насилие", заяви в предаването Джени Мос, юрисконсулт на лондоската благотворителна организация "Кълейън", оказала съдействие при разследването.

Почти толкова от анкетираните домашни помощници чужденци се оплакват, че не могат да напускат дома без позволение и почти никога не им дават почивни дни.
Три четвърти от анкетираните прислужници казват, че получават по 50 лири на седмица, което е доста по-малко от средното възнаграждение за Великобритания.

"Когато днес говорим за робство, трябва да се разбира, че използваме тази дума не като метафора", заявил Ейдан Макуейд от международната организация "Антислейвъри интернешънъл".
"Много от примерите на домашно робство, с които сме се сблъсквали в тази страна, са свързани с принудителен труд, когато на хората са били отнемани паспортите, не са имали възможност да пътуват, били са изолирани и заплашвани", добавя той.

Проблемът е потвърден и от Скотланд ярд, където е създадено специално подразделение за разследване на незаконните действия към домашните прислужници.
В момента, според представител на специализираното звено, се водят десет дела по обвинение в домашно робство.