Американец, осъден за шпионаж в Северна Корея и освободен миналата година, твърди, че е бил шпионин на ЦРУ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шейсет и седем годишният Ким Дон-чхул е бизнесмен и пастор, който беше сред тримата освободени от севернокорейските власти американци през май 2018 г. при приближаването на срещата на върха на Доналд Тръмп с Ким Чен-ун в Сингапур.

Пред германската телевизия Ен Де Ар американецът твърди, че е шпионирал за ЦРУ от 2011 г. По това време той живеел в Разон, специалната севернокорейска икономическа зона близо до границата с Китай и Русия, и имал разрешително да влиза в Северна Корея. Бил вербуван след смъртта на Ким Чен-ир, когато международната общност се чудела кой ще бъде негов приемник и в каква посока ще поеме Северна Корея. Американецът твърди, че дори бил оборудван с ръчен часовник, който правел дискретни снимки. Имал и апарат за подслушване с голям обхват, който криел в ухото си. Ким Дон-чхул твърди, че е снимал военни кораби, на които ЦРУ имало само сателитни снимки.

Американецът бил арестуван през октомври 2015 г. и след 6 месеца на разпити е бил осъден на 10 години затвор.