Кметът на града Роскоу Хил заяви, че сирените, предупреждаващи за приближаването на торнадо, били извадени от строя при предишни по-малки торнада и така жителите не били известени, когато новата стихия връхлетяла града в 0,18 ч.

Град Удуърд е с население от 12 000 жители Продължават операциите по разчистването на щетите, нанесени от торнадото и по издирване на евентуални нови жертви.

Торнада връхлетяха Средния запад и Големите равнини на САЩ,  а метеоролозите предупредиха, че времето може да се влоши още повече, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Силни бури имаше в щатите Канзас, Айова, Небраска и Оклахома. Голяма част от град Търман в Айова беше унищожена, но няма данни за ранени. В Крестън беше повредена болница, но пациентите и персоналът не са пострадали. Торнадо в Уичита, Канзас, предизвика прекъсване на електричеството и нанесе щети на домове и на военновъздушна база.

В окръг Буун, Небраска, градушка с големината на бейзболна топка повреди автомобили и къщи, а в югоизточната част на щата торнадо разруши хамбари и други селскостопански постройки и повали дървета. Центърът за предсказване на бури в Норман, Оклахома, предупреди за "опасни за живота" метеорологични условия почти два дни преди връхлитането на торнадата.

Това беше едва вторият път в американската история, при който центърът издаде предупреждение за висока опасност повече от 24 часа предварително. Първият път беше през април 2006 г., когато почти 100 торнада връхлетяха югоизточната част на САЩ, като отнеха живота на над 10 души и повредиха повече от 1000 домове в щата Тенеси. Жителите на засегнатите райони се подготвят за още по-лошо време.

Според прогнозите най-тежки метеорологични условия се очакват в Оклахома, Небраска и Канзас. Силни бури са възможни също от Тексас до Минесота. Метеоролозите предупредиха, че нощните торнада може да са особено опасни, защото обикновено се придвижват с голяма скорост и често са трудно забележими заради дъжда и тъмнината, а и тогава хората спят и не следят развитието на обстановката.