През последните 10 дни 94 000 сирийски граждани са се завърнали в района на турската операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия, е посочил пред Анадолската агенция говорителят на Службата на ООН по хуманитарните въпроси Йенс Лаерке, цитиран от БТА.

Той е заявил, че през последните дни се наблюдава завръщане в района на хората, които са напуснали домовете си след началото на турската операция на 9 октомври. Лаерке е изтъкнал, че в началото на операцията близо 200 000 души са напуснали домовете си, но през последните десетина дни 94 000 души са се завърнали в района. Той е посочил, че очакванията са, че още над 100 000 цивилни ще се завърнат по домовете си.

Турция предприе на 9 октомври военна операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия срещу кюрдската милиция Сили за защита на народа, която тя разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Анкара преустанови миналата седмица военната си операция, след като сключи две отделни споразумения с Вашингтон и с Москва.

Представител на турското министерство на отбраната съобщи на пресконферениця днес, че сирийски граждани са започнали да се завръщат в Тал Абияд и Рас ал Айн след установяването на спокойствие и сигурност в района, съобщава Анадолската агенция.