60 години след засекретяването му руската прокуратура обяви, че възобновява разследването по един от най-мистериозните случаи в историята - смъртта на деветима руски планинари в прохода Дятлов. Участниците в планинската експедиция са видени последно в края на януари 1959 година, когато по план трябвало да изкачат два върха в Северен Урал. Няколко седмици по-късно палатката им е открита в планински проход, разкъсана отвътре, а телата и на деветимата са намерени измръзнали в околността, съобщава "Дарик".

През годините случаят е обект на всякакви теории, вариращи от секретно съветско оръжие до отвличане от извънземни. По настояване на близките на загиналите прокуратурата в Свердловск обяви, че разследването ще бъде възобновено, като със съвременна техника ще се разследват три най-вероятни версии - всичките свързани с природен феномен.

Експедицията е водена от 23-годишния Игор Дятлов, на когото по-късно е кръстен и проходът. В края на януари групата студенти се опитва да изкачи уралския връх Отортен, но заради снежна буря деветимата се отклоняват в близкия проход и решават да пренощуват там. Оттогава и следите им се губят. На 20 февруари започва издирвателна експедиция, която открива палатката им разкъсана отвътре. В следващите седмици телата и на деветимата са открити разпръснати в рамките на няколкостотин метра от лагера. Някои от тях са открити боси и по бельо.

Снимка: Туитър

Мистерията какво е уплашило така планинарите, че да ги накара да хукнат полуголи на минусови температури, скоро се измества от друга. По някои от телата са открити тежки травми по главата, гръдния кош и крайниците. Експерти заключават, че силата, употребена за нанасянето на подобни травми, трябва да е равносилна поне на такава при автомобилна катастрофа. Първоначалната теория, че местното племе Манси може да е нападнало планинарите скоро е отхвърлена, тъй като в околността няма други следи, освен тези на участниците в експедицията. Манси пък са известни като миролюбиви и често помагат на изгубили се планинари.

Първоначалното разследване е прекратено и засекретено три месеца по-късно а заключението му е, че инцидентът е причинен от "спонтанна природна сила". Именно засекретяването му отваря вратата за всякакви конспиративни теории - че експедицията неволно е попаднала на тестове на секретно съветско оръжие или че дори е имала контакт с извънземни. Масло в огъня налива и кадър от фотоапарата на един от планинарите. На чернобялата снимка се вижда ярка точка, приличаща на огнено кълбо. Близките на загиналите също твърдят, че при погребението телата са имали кафяв оттенък - признак за излагане на високи нива на радиация.

Общо 75 различни теории са разглеждани от разследващите. Възобновеното тази година разследване обаче ще се съсредоточи само върху три от тях, които са най-вероятни. Всички от тях донякъде са свързани с природен феномен, заяви Александър Куреной - представител на руската прокуратура. По думите му е невъзможно да се говори за криминално деяние, тъй като за това нямало нито едно, дори и индиректно доказателство. Според Куреной вероятно се касае или за лавина, или за ураганен вятър.

За разследването щели да се използват както показания на близки и роднини, така и модерна технология, която е била недостъпна през 1959 година. Следващия месец ще бъдат извършени няколко огледа и девет различни експертизи, които според прокуратурата щели да разкрият всички неясноти.