Коалиция от щати в САЩ с главни прокурори републиканци предприе вчера правни стъпки за запазване на свързани с пандемията от коронавирус ограничения за преминаване на границата, обявени неотдавна за незаконни от американски съдия. Те целят запазването на политика, позволяваща на правителството да гони стотици хиляди мигранти, предаде Ройтерс.

Петнадесет щата поискаха от окръжния съдия Емет Съливан да им позволи да се присъединят към съдебните спорове относно политиката, която е в сила от началото на пандемията от коронавирус през март 2020 г.

Прилагани първоначално като политика в интерес на общественото здраве от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп и продължена от президента демократ Джо Байдън, тези разпоредби позволяват на американските власти бързо да изпращат заловени на американско-мексиканската граница мигранти обратно в Мексико или други държави, без възможност да поискат убежище в САЩ.

На 15 ноември Съливан, който е окръжен съдия във федералния Окръг Колумбия, се произнесе, че разпоредбите са в нарушение на федералния закон и правителството поиска 5 седмици, за да подготви прекратяването им.

Сега обаче този ход на 15-те щата подготвя почвата за продължителна правна битка, поставяща под съмнение бъдещето на тези разпоредби.

Откакто Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г. на границата са били задържани рекорден брой мигранти, а според републиканците прекратяването на тези разпоредби ще привлече още повече чужденци, желаещи за влязат в САЩ.

След произнасянето на съдия Съливан администрацията на президента Байдън каза, че обмисля осъществяване на граничен контрол без прилагането на ковид разпоредбите.

Първоначално делото беше заведено от търсещи убежище мексикански семейства, с мотив, че отпращането им обратно в Мексико ще им навлече сериозни щети.

15-е щата обосновават решението си с това, че Аризона и Тексас, които са гранични с Мексико, ще бъдат изправени пред увеличен мигрантски поток и където и да се установят на американска територия, мигрантите "ще се превърнат във финансово бреме за щатите, които ги приютяват пряко волята си".

Ако съдия Съливан позволи на 15-те щата да се включат по това дело, те може да оспорят решението му да обезсили разпоредбите в апелативния съд на Окръг Колумбия. Тези щати може да отнесат въпроса и до Върховния съд на САЩ, където консервативните съдии имат мнозинство.