Броят на заразените в Китай с коронавируса, предизвикващ пневмония, е 5974 души. Повече от половината от тях са в провинция Хубей. Смъртните случаи са 132, съобщиха китайските здравни власти, цитирани от световните агенции.

Това са най-новите данни към днешна дата. Състоянието на 1239 от заразените се оценява като тежко.

От актуализираната информация става ясно, че броят на заразените с новия коронавирус е надхвърлил броя на заразените с вируса на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). През 2002 - 2003 г. в Китай той засегна 5327 души. Смъртните случаи бяха 349, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Първи случай на заразяване с новия коронавирус бе потвърден в Обединените арабски емирства, съобщи днес министерството на здравеопазването. Франс прес отбелязва, че това вероятно е първият потвърден случай на заразата в целия Близък изток. Заразеният човек е дошъл от китайския град Ухан, откъдето тръгна разпространението на вируса в края на миналия месец. Той е в стабилно състояние и под медицинско наблюдение.

ОАЕ е център на глобалния въздушен транспорт, като летището на Дубай е третото най-натоварено в света, отбелязва Ройтерс. В страната са базирани големи авиокомпании като Емирейтс (Emirates) и Етихад (Etihad).

Междувременно японското правителство евакуира със самолет от град Ухан, епицентъра на заразата, около 200 японски граждани, съобщи Ройтерс. Днес се очаква да бъде изпратен още един самолет. Общо да напуснат Ухан са изразили желание около 650 души, главно работещи в японски компании, които имат представителства там.

От Ухан за САЩ излетя и самолет с американци, предаде Асошиейтед прес. Той ще кацне в Анкъридж, Аляска, където пътниците ще бъдат прегледани и ако се налага - поставени под карантина. От Аляска самолетът ще продължи за Калифорния.

Южна Корея също заяви, че ще изпрати самолет за гражданите си, които искат да напуснат Ухан. Евакуации планират Франция, Монголия и други страни.

Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че ако има разрешение на китайските власти, ще прати самолет, който да прибере българските студенти.

В Европа освен във Франция вече има и няколко случая в Германия.

Проф. Кантарджиев: На десетина години има мутации на коронавируса

"Коронавирусите са причинители на чести инфекции на горните дихателни пътища през зимата. Една трета от гърлобола през зимния период са коронавируси", коментира по БНТ проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че горе-долу на десетина години сме свидетели на мутации на коронавируса, който става опасен.

Сегашният коронавирус прилична на вируса от 2002 година, който се разпространява по-лесно, но смъртността е по-малка.

Кантарджиев каза, че у нас вече има желаещи да се изследват за коронавируса. Той обясни, че за да се докаже лабораторно, човекът трябва да е болен. Не може да се докаже, че човекът ще се разболее в бъдеще.

Вчера Центърът по контрол на заболяванията в Стокхолм е дал съответни критерии.

Преди две седмици е издадена заповед за поръчка на реактиви. От Германия ще ни дадат готов кит за изследване.