Това съобщил пред депутати от германския парламент на специално заседание финансовият министър Волфганг Шойбле, информира британското радио Би Би Си. Шойбле заяви, че "правителство поставя пред разузнавателни служби задачата да разкрият структури и отделни финансисти, които играят против еврото". За тази цел разузнаването може да изиска "да бъде създадена система за наблюдение кой с кого влиза в контакт, за какви спекулативни операции и къде", уточнява Шойбле.

Лондонският в. "Дейли телеграф" отбеляза, че сегашната атака срещу еврото във връзка с финансовите трудности на Гърция, "е засилила подозрителността на европейците към англосаксонския модел на либералния пазар, проповядван от САЩ и Великобритания".
Според британския всекидневник, цитиран от ИТАР- ТАСС, "сега Берлин анализира методи за защита на еврото, които обикновено са се прилагали в борбата срещу тероризма".

Междувременно гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос обвини германските банки, че печелят пари на гърба на Атина. В реч пред гръцки инвеститори той заяви, че правителството в Берлин позволява на финансовите и кредитни институции в страната да печелят от спекулации с гръцките държавни облигации.
Докато държавите в Южна Европа страдата от спада на еврото, германският износ печели от тази ситуация, добави още Пангалос.

С близо 43 милиарда евро заеми германските банки са най-големите кредиторки на Гърция. Миналата седмица Берлин се противопостави на идеята за предоставяне на нова финансова помощ на Атина и заяви, че гръцкото правителство само трябва да се справи с кризата.