Барозу обявявйки началото на Европейската година за борба срещу бедността и социалното изключване, предаде ДПА, цитирана от БТА. Позор е фактът, че 80 милиона европейци са бедни, заяви Барозу на церемонията в Мадрид и призова европейците да се мобилизират за борба с бедността.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро обеща, че испанското председателство на ЕС ще се стреми да подобрява европейската социална политика и мерките против безработицата. Мадрид ще се фокусира върху най-уязвимите групи - възрастните, ромите и инвалидите, каза испанският премиер. Сапатеро призова за социален пакт между европейските институции, организациите на работодателите и профсъюзите в подкрепа на Стратегия 2020 г. на ЕС, която да направи по-конкурентноспособна икономиката на съюза.  Сапатеро индиректно разкритикува испанския град Вик, който обяви плановете си да лиши нелегалните имигранти от достъп до здравеопазване и образование.

Кметът на Вик Хосеп Мария Вила заяви, че градът няма да прилага спорния план, който според някои наблюдатели е накарал някои консервативни испански политици да възприемат по-твърда позиция спрямо имиграцията.

Икономическата криза заедно с голямото увеличаване на безработицата през 2009 г. насочи вниманието към проблемите на бедността в 27-те страни-членки и направи по-необходимо повишаването на чувствителността в страните от ЕС към този проблем, отбеляза комисарят по трудовата заетост, социалната политика и равните възможности Владимир Шпидла.
Европейската година срещу бедността ще се изрази в обществени национални кампании и прояви за привличане на вниманието към проблема, концентрирани в две седмици през април и октомври, като ще приключи с конференция на 17 декември в Брюксел.