"Страните или лицата, които участват в кибераатаки, трябва да се изправят пред последствията и да бъдат международно осъдени", е посочено в обръщението на Клинтън в медийния музей "Нюзеум" във Вашингтон, според предварителна извадка от нейното изказване, предаде БТА.

Експерти по сигурността в интернет и анализатори, интервюирани от АФП, посочиха, че е почти невъзможно да се докаже кой стои зад определена кибератака. Те отбелязаха също, че компаниите рядко излизат и признават, че са станали жертва на такива нападения.

Китай заяви, че случаят с Google не бива да бъде свързван с китайско-американските отношения, нито да се надценява значението му. Това стана, след като интернет гигантът заплаши да прекрати дейността си в страната заради цензура и хакерски атаки срещу услугата му за електронна поща, припомня агенцията.

"Случаят "Google" не е проблем между китайското и американското правителство", заявил заместник-министърът на външните работи Хъ Яфей, цитиран от официалната агенция Синхуа. Според Яфей щом чуждестранните компании, включително Google, срещат трудности в работата си в Китай, трябва да търсят решение за проблема в рамките на действащото законодателство. Хъ Яфей посочи, че много държави контролират интернет връзките, когато става дума за националната сигурност, и че Китай не представлява изключение.