Обама отбеляза че, много от компаниите, които вече отчитат подобрение на финансите си, имат дълг към американския народ, който минлата година финансира спасителния план от 700 милиарда долара.
Президентът на САЩ заяви също, че вижда нови признаци от вида на високорисковото бизнес поведение, което почти доведе до финансов срив преди една година, и предупреди Уолстрийт, че няма да има друго спасяване. Той отбеляза, че някои компании на Уолстрийт пренебрегват поуките от краха на "Леман Брадърс" (Lehman Brothers), като предупреди, че те излагат на риск не само собственото си бъдеще, но и бъдещето на страната. В широко очакваната си реч, изнесена в сърцето на Уолстрийт, Обама също така изрази увереност, че финансовата система на страната е стабилизирана. Той все пак обаче призова Конгреса да приеме закони, предвиждащи по-строг контрол върху системата.
В речта, с която Обама отбеляза символично годишнината от началото на финансовата криза, той защити решението си да наложи допълнителни мита върху вноса на китайски автомобилни гуми. По-рано днес Китай подаде жалба в Световната търговска организация, определяйки тази мярка като протекционистична и нарушаваща правилата в международната търговия.