Това каза в интервю за британския телевизионен "Канал 4" бившият служител на Агенцията за национална сигурност /АНС/ Едуард Сноудън, който намери убежище в Москва след ракритията си. "Днешните деца ще пораснат и никога няма да разберат какво означава лично пространство, личен живот", подчертава Сноудън.

Бившият сътрудник на Американската агенция за национална сигурност отправи алтернативно коледно послание към британците. В него той предупреди за опасностите, произтичащи от това, че хората са загубили правото си на лична неприкосновеност. Посланието беше излъчено на запис от Москва и продължи само две минути.

Предоставите от Сноудън на медиите няколко десетки хиляди поверителни документа показват в подробности обхвата на програмите на АНС за подслушване на електронни комуникации - телефони и интернет. Разкритията му предизвикаха дипломатически протести и възмущение сред обществеността.

"Ние имаме сензори в джобовете и те ни следят навсякъде. Помислете какво означава това за личния живот на средностатистическия човек", заяви Сноудън.

Тъй като алтернативното коледно послание е пародийна версия на посланието на кралицата, в което Елизабет Втора говори за раждането на правнука си, Сноудън също заговори за новородени деца. "Едно родено днес дете ще порасне, без да знае изобщо какво е това неприкосновеност на личния живот", заяви той. "Това дете дори няма да знае какво е да има мигове само за себе си, които да не се записват и анализират. И точно в това е проблемът, защото личният живот е от значение, защото той определя кои сме ние и какви искаме да бъдем", каза Сноудън.