Сноудън: Светът надминава прогнозите на Оруел

Днешните деца израстват и живеят в един свят без абсолютно никакво лично пространство. Този свят е много по-страшен от онзи описан от Джордж Оруел.

Обратно в новината

Коментари - Сноудън: Светът надминава прогнозите на Оруел | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Посланието беше излъчено на запис от Москва" - колко са гадни империалистите начело със САЩ! Защо ли физиономията на този Сноудън ми напомня за физиономиите от гей-парада?

...................

JUDES....Доста умнен коментар.Вярно е,че водачите са важни,то затова вече няма водачи.Те всичките го знаят и се спотайват,а които още се осмеляват горчиво си патят.И тук е въпросът"ДОКОГА".

Здравей Стенли, понеже темата Ти е привлякла вниманието и понеже стана реч за липсата на водачи в наше време, ето още малко повод за размисъл в алегоричен стил: Сред водачите има Вождове, има и Пастири. И едните и другите водят някого или нещо, но тука за повечето от нас разликите в представите ни за тях се размиват, смесват и като кажем водач едни си представят едно, други друго. Има ли разлика между понятията и ако има каква е тя? Какво ги различава? Качествата на водача ли? Или може би целта? Или нещата зависят от тoва кого или какво водят? Кого води вождът и какво подкарва пастирът? Ами ако вождът и пастирът си разменят местата какво ще се получи? А на нас какво ни трябва вожд или пастир? Ами ние намираме ли си лидера или си го създаваме? Може ли стадото овни и овце да роди и да възпита Вожд? Можем ли да постигнем нещо ако не сме готови и нещо да пожертваме ? Честита Коледа Стенли.

И още нещо. Вождът е готов да се пожертва за другарите си, пастирът никога. Ако вождът падне, всеки един от другарите му е способен и може да го замести. Коя овца може да замести пастира ако нещо се случи с него? Докато вождът и воините му имат и преследват една и съща обща цел, пастирът кара стадото на паша за да може после да го дои и го стриже. Не всеки който нарече себе си вожд е всъщност такъв. Често деспотичните владетелите наричат себе си Вождове. И така, нека да си помислим какъв водач искаме вожд или пастир но да гледаме да не си изберем обикновен алчен владетел.

айде айде, на къде ше ни води вожда, че не разбрах

Много е жалко, когато някой казва, че няма нищо против да го подслушват. Сигурно още когато е бил дете не е имал лично пространство или поне едно чекмедже, в което родителите му да не поглеждат; не е научено да не отваря чужди писма ..........Да наистина едва ли сме интересни с ежедневните си проблеми, но това не означава, че искам някой да се "рови" в тях. Това наистина е посегателство. А какво ще стане, когато този, който е съгласен да го подслушват престане да бъде съгласен? Дали няма да си изпати. Спомнете си филма Матрицата. Дали е случаен?

Истински мъж, истински човек! Пич!

Нормално е за комунист, като теб, да харесваш подобна постъпка. Предателството за комунистите е препитание и въобще начин на живот. В Сноудън виждате много, много сродна душа! И всъщност не оправдавате него, а оправдавате себе си за безбройните ви грехове, спрямо родината ви.

че има много платени драскачи по форумите. Предателство, родина, голям патос, голямо нещо. Само че не знаете какво е родина, мислите, че е партията. Няма значение дали е комунистическа или демократическа. Но ние още не сме забравили...

Все пак на Оруел са му разказали плановете си, а в хода на осъществяването им са им хрумнали нови идеи.

Явно, добрият дядо Господ не е бил снизходителен към тебе ...

Защо ли добрия Путин убива с полоний всеки изневерил руски шпионин...

Препоръчвам на "будните" студенти и граждани на България да вникнат по-дълбоко в посланията на Сноудън. ТОЙ КАЗВА ВСИЧКО!

Предателите винаги така правят.

СПРЕТЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ, С ТОЗИ ЖАЛЪК ПРЕДАТЕЛ !...

Вие кои служби обслужвате? Или Ви надценявам.

За какво лично пространство говори Сноудън, при положение, че сме 7милиарда,а и непрекъснато нарастваме. Лично пространство можеш да имаш на Луната и то, ако си сам. В модерния свят, в който има тероризъм, убийства, вандализъм, не може да има лично пространство. Човешката природа трябва да се контролира, защото иначе вреди на другите. Хората сме несъвършенни, някой могат да се контролират сами, другите се налага да бъдат контролирани!

А кой контролира контролиращите ?

Дебнем се един друг :)

симо

Pomnite li Kim Filbi......

С решение на ООН трябва да се ЗАКРИЯТ няколко престъпни държави:Израел,САЩ и Великобритания са добро начало.Да се разследват всички техни престъпления срещу човечеството.

ГОШО,ГОШО, КОЛКО СИ НЕДОРАЗВИТ УМСТВЕНО !...

Мили хора и вий не толкова мили наивни зомбита, истината е тази,че никой не го интересува от който и да е от Вас. Ако се огледате около себе си, даже и най-близките Ви не ги е еня за Вас, интересува ги само това с какво можете да им бъдете полезен (полезна), в частност интересуват ги парите Ви или поне какво допринасяте за техния душевен комфорт. Цинично, но уви-без илюзии. Всеки от Вас сте/сме едно Нищо за Властта, който и да е в нея, докато сме отделни единици, докато сме сами, и това е без значение дали притежаваме интелект или богатство. На Властта не й пука, ама и пукнат грош не дава за това какво правите в тоалетната или под завивките, дали мамите половинките си или шефа си. От това се интересувате вие, незначимите. На Властта не й дреме дали крадете, дали изнасилвате, дали страдате, дали сте принципен или сте безчестен. Вие сте просто едно безобидно безинтересно нищо-докато сте сам. И все пак Ви подслушват. И все пак там някъде вече съществуват масиви с информация за Вас и от Вас. Параноя ли? Както щете. За Властта Вие започвате да ставате значим едва ако зад някой от Вас застанат други хора, ако можете в някаква ситуация да увлечете или да организирате някакви хора с което да застрашите тяхната власт. И над колкото повече хора покажете, че имате власт, толкова по-значим за Властта ставате, защото ако Те нямат над вас власт им ставате конкурент, а това не е добре за тях. Как да Ви манипулират или да се борят с Вас ако не Ви виждат, ако не Ви познават, ако не могат да предвидят следващия Ви ход, ако не знаят слабите Ви места или ако при необходимост не могат да изкарат някой дремещ из масивите компромат или ако не могат да получат чрез вас информация за трето по-интересно за тях лице? За обществото са от значение потоците и налягането на частиците а не Брауновото им движение. Информацията за Вас и от Вас е инструмент в ръцете на Властта. Информацията е инструмент и оръжие за добро или за зло, зависи в какви ръце се намира. Борбата е кой да се докопа до това оръжие и как да го използва. На чия страна си мислите, че е Шансът?

симо

Kofti,maina,mnogo kofti........

Иде Евреина Антихрист,който ще обяви ерата на Водолея.И ще започне масово чипосване,хорат трябва да се съпротивляват, подобре да умрат отколкото да си сложат чипове,те ще бъдат убити При Второто Пришествие на Христа.Всички със чипове ще бъдат смятани за слуги на Сатаната и следователно убити.Хора помнете това и бдете.

а батка ти кажи какво ти е личното пространство в масква...сам ли ходиш до кенефа или поне 2-ма ти го държат...обясни на нас незнаещите...

истински късметлия е този пъпчив инфантилен лайнар мечтаещ за световна слава. Ако беше руснак и беше напревил на странта си и четвърт от това което направи на демократичните страни и родината си отдавна да беше погълнал полоний в неизмерна доза. Та ако ще и в дупка в Аляска да се беше скрил.

Все пак трябва да признаем че е смел човек и е поел огромен риск.за разлика от кокошка като теб която кълве по клавишите от някой кокошкарник ;-))

Интересно ми е гражданко, какво си мислиш, че имаш в главата, и какво ли в действителност имаш?

Личи си, че харесвате полония и неговата употреба в Русия. Вероятно с радост бихте забили един чадър в крака на някой "предател" на родината си на някой лондонски мост!

Наем да не видиш до края на живота си...мтд...всеки ден на работа да ходиш.

С това мислене не можеш да бъдеш гражданин/ка/. Може да се издигнеш до надзирател в ГУЛАГ.

Този човек не открива света но казва от по восоко място истини които всички нормални ги знаем. Знам че като канадец ми следят всички разговори, писаници, сметки ,... просто казано ако ги попитам защо ще ми кажат, че се грижат за мен. Тъпичко за тъпанари.

Защо си мислиш, че живота ти интересува някой освен теб и близките ти? Всички дето много се вълнуват че ги следят и подслушват си въобразяват, че са много интересни, но всъщност са едни от милионите, кой ще си губи времето с вас и по-важно - защо?

Това, че ти имаш себе си за незначителен, не значи, че и другите мислят така за себе си. Отиваш на протест и вече ставаш инстересен. Членуваш в някава организация - ставаш интересен. Ако бяхме незначителни, защо биха ни следили?

Петьо, разсъждаваш доста ограничено. Да, наистина никой не се интересува и от тебе. Но как ще се чувстваш, ако в тоалетната ти чиния имаш монтирана камера с връзка в ЦРУ.

симо

Te ne si gubat vremeto!!!!!!!!Komputrite go pravat.....daze analizirat,sortirat i ti opredelat badesteto.

Присъединявам се към тези ,които оценяват направеното от Сноудън за нещо изключително важно-за душите на хората и ценностната система.Мисля,че за да го оценим правилно трябва да се освободим от предразсъдъците си и да не робуваме на стари представи.Нищо не е такова,каквото изглежда,а за обикновения човек това е много объркващо.Светът се променя много динамично,хората също,дано е за добро/аз лично съм по-скоро песимист/,Но така или иначе,считам,че 2014 г.ще бъде година на сериозни сътресения-икономически и политически.

Браво, жив и здрав, казал каквото казал, направил каквото направил, срамота за тези които не са усетили случващото се. Опитвам се да осмисля колко анализатори са нужни да обхванат цялата постъпила информация и зациклям. софтуер би

Защо така лековато приемаме за забвно едно риалити като БигБрадър и защо всяка вечер следим с нездрав интерес кой кого, кой с кого, кой срещу кого в "къщата"? Къде е нашият рефлекс на свободни и демократични хора и защо не ни възмущава това денонощно надничане в личното пространство?

Защото успешно им подмениха истинските ценности на хората и ги замениха с фалшиви. Основната борба е за душите човешки.

Ами никой не те е вързал насила пред телевизора да го гледаш. Изборът е твой, недей обвинява другите. Аз например не го гледам, както и телевизия по принцип, освен малко Нешънъл джиографик. Изборът какво да допуснем до себе си и да ни въздейства си е наш.

По принцип си прав, никой не те задължава да гледаш. Аз също не гледам брадъра, но самият факт, че се организира и представя с толкова шум, реклама, ангажиране на огромен брой хора, анализатори, клюкари, съдници и прочие паплач шоу, говори за целенасочена политика към опростачване и формиране на нездрави и ненормални човешки вкусове!

симо

A,pomisli pak,i otnovo ,i otnovo.

Свободата, Санчо, е най-великото нещо на света! - казал Дон Кихот на Санчо Панса. Сноудън е прав, на този мъж трябва да му се връчи Нобелова награда за мир. Голяма смелост и човеколюбие има този мъж.

най- добре в Русия щеше да бъде и най- свободен преди години когато щяха да го изпратят в Сибир като американски шпионин. Сибирската шир и простор прави хората свободни. Тя направи милиони руснаци свободна и те с желание останаха там да умрат.

Много надъхан ми се виждаш. За теб и други като тебе друга истина няма. Светът е или бял или черен. Но все пак се поинтересувай колко затворници и затвори има на глава от населението в двете държава. Не е зле да се поучиш от някой факти.

на 100% съгласен!!! Аз съм живял и през социализма и сега. Знам как пораснах на улицата с децата от махалата,колко щастливо детство имахме...безгрижно,безопасно,нямаше наркотици,убиици,чалгари.... имаше безплатни кръжоци във всички направления които децата искаха....играехме до 12 вечерта-през ваканциите и родителите ни нямаха и капка притеснение защото в държавата имаше ред!!!!!!!!!!!!!!! А южната ни граница се охраняваше от над 5000 войника с АК-47 и спяхме спокойно!!!! Сега е УЖАСНО и СТРАШНО!!! Пикая ви на днешната"демокрация"

колко идиоти седат в този кайт. 10 плюса. Ако са реални. Ами този може да повтори детството си в северна Корея. Там е даже къде по хубаво и прекрасно на улиците. Пък и се готвят да сразят лошия капитализъм.

Ти сополанко си бил най много на 5 години през 1989-90 година и за това нямаш представа-право да съдиш как е било и правиш сравнение с разни северни кореи и.т.н Приказки които използва младежкото на ГРОБарите и дясната реститутска паплач. Хайде не давай съвети на по умните хора и вземи се пообразовай и не слушай само чалга,защото виж на какъв душевен отпадък си заприличал. Това са последствията на днешната псевдо"демокрация"

симо

NE E V KAPITALIZMAT VAPROSAT,AMA IZOBSTO NE E TAM VAPROSAT.

Много е прав за съжаление, но простият потребител му дай нещо шарено да се радва без значение колко безсмислено е то за него. Аз като гледам, ако на някой му се роди дете, първото нещо е да типоса бебешките снимки в нета и най-вече във фейсбук, без да се замисля че така не оставя избор на поколението си дали да бъде там или не.

Четвъртата власт дава гласност на Сноудън (можеше и да не даде). Това значи, че сме навлезли в нов етап - трябва да свикваме. Иначе за какво ни зомбираха с BigBrother. И да скачаме и да не скачаме - това е бъдещето.Още една стъпка към чипа. Един общинар го наричаше "зачипяване" (на кучетата). Спасението на малкия е баланса между големите. Дано САЩ не останат единствения колос, защото края на света (виж Откровението на Йоан) ще се сбъдне скоро.

Pesh0

Проблема със следенето не засяга , средно статистическия човек. Да могат да ме следят, могат да ми влизат и в компа , акато и аз съм влизал в много. Сега даже антивирусна не си слагам, като се набъка с вируси преинсталирам. Просто няма да намерят нищо, освен лични снимки , които ако ме помолят ще им изпратя . Проблем имат тези които имат какво да крият.

Ти беше този, който мисли, че Питагоровата теорема е висша математика.... Най-вероятно си влизал в много компове!

Сноудън залепи още едно голямо мръсно петно върху САЩ ...

аз лично съм против подслушванията и шпионските истории но нямам гледната точка на тези които защитават щатите от техните врагове които не са малко доста диктатори искат сащ да не съществува да не им е трън в очите доста искат да им крадат технологиите както бяха шпионските скандали с краденето на технологии от китай за които вече никой не се сеща!!! но сащ с европа вече си оправиха отношенията бразилската президентка-любовница на предишния президент още се прави на ощипана се тая според мен е е толкова голям проблем

прекалено опростена представа за света имаш

Сложи си камера в спалнята, за да не ти сложим ние. Искаме да знаeм дали си потенциален терорист или любовник на някой такъв.

Да. ...както Ни учи Нашата Прастара - акълът-Ни идва я качарсън, я сачарсън.

Много скоро ще започнат да ни имплантират биочипове,така както е описано в библията,"откровението на Йоан" и тогава прощавай свободна воля.

Добре, ама на християните им е забранено да им правят такива манипулации. Господ е създал телата ни за да бъдат духовния ни храм и не трябва да ги оскверняваме с подобни дяволски неща. Ако не дадеш да те чипират какво следва?

Или първо сатанистите ще дадат икономически стимули на чипираните, та овчиците по-лесно да им паднат в капана. И сигурно ще успеят, познавайки човешката природа и затъпяването и зомбирането на новите поколения, за които имат заслуга медиите и политиците.

Ами нали точно това беше съкровената комунистическа - социалистическа мечта,за всеки да се знае всичко.И правосъдната система и милиционерската система се крепяха главно на клеветенето между хората.Сега това клеветене и подслушване е заменено с нещо по-елегантно,средствата за комуникация и компютърните мрежи.Познато ни е,вече сме го преживяли.Ние знаем по-добре какво е да нямаш личен живот,а и сега продължава чрез така наречения семеен кодекс и правова система.Системи които служат единствено за смачкване на човека -- уж законова и законна репресия се наричало , .... ПРАВОВА.

Щом в САЩ има такива достойни и честни хора като Еди Сноудън, има надежда за един по-добър и справедлив свят. Явно, бившият служител на НСА е действал по собствени подбуди, мотивиран за опазване на общочовешките непреходни ценности. И е готов да се изправи против несправедливостите на днешния ден, които са по-страшни дори от фантастичния свят на Оруел. И които са олицетворение на САЩ.

Браво на Сноудън ! Най-грозното е, че тези които го плюят са т. нар. закъснели антикомунисти и пишман демократи.

Ние,българите трябва да посочим Сноудън като народен будител и да му окажем почит за смелостта, себеотрицанието и прозорливостта да предпочете човешките права пред лицемерието на епохата. Той показа, че всичките тези подли и лицемерни плазмодии са хрантутници на гърба на народите си.

самовлюбеният тарикат Б.Борисов, кой е Оруел.

pobelial

ББ лично познава ВИНЕТУ

о продажно копеле пъпчиво, как мечтая поне за момент, като в чудо, докато си в страната на блатния народ, да се върне за седмица-две комунизма и КПСС, пък да прекараш това време в Сибир, защото такива като теб там ги пращаха на курорт. И тогава ела да си говорим за Оруел. Оруел ще ти се види като коледна приказка.

у

Предполагам всички знаят, че комунизъм и капитализъм не са измислени от извънземните. Две идеологии, създадени от хора с определени интереси. Когато интересите са застрашени се обръщаш към идеологиите, но всяка една има за цел да защити благосъстоянието на най-верните си поддръжници. При всички съвремени и приложени идеологии има силно ограничаване на свободното реализиране на личността, а анархията е разрушителна за човешкото общество. Защо ли...много е просто - навсякъде има власт, а властта е средства и блага, а никой не иска да му бъдат отнети :). Проблема е огромното разделение и страха на богатството от бедността. Хората във властта винаги са обичали робството, а сега има много възможности за налагане на съвремени форми на робство дори чрез демокрация.

pobelial

така е за съжаление

"мъдрецо" учил, недоучил. Комунизмът е идеология, но капитализмът не е. Той е икономика, от която следват, или по точно се раждат, различни идеологически течения за развитието на обществото. Между другото и социалистическата идеология.

Като става въпрос за доучване и идеологии ето един цитат от филма "Occupy Love" : "Неолиберализмът е форма на капитализъм на свободния пазар, който в момента властва над света. Това е идеология, която призовава за власт на пазара над всичко и се опитва да унищожи социалните услуги, да приватизира всичко възможно и да получи максимални печалби."

Кaпитaлизмът е ИДЕОЛОГИЯ, която твърди, че е нормaлно дa имa свръх богaти господaри нa световните блaгa и мнозинство зaробени, слaбо обрaзовaни изнемогвaщи от проблеми и немотия, зaлъгвaни с обещaния зa бъдещето, обслужвaщи ги рaботници.

Какво като изявлението му идва от Русия? Каква е разликата между илюзорна свобода и липсата на такава?

Ти пък къде се слагаш между мъжете, милиционерска подлого!

Този нещастник е отишъл да търси лично пространство точно в Москва. Този наистина не е в ред с главата.

Това не е била крайната му дестинация. Бил е в транзит там, когато щатите му анулират паспорта.

Факт е, че свободата не се развива в правилна посока от доста дълго време насам. Ясно и нормално е, че всяко правителство, особено на силна страна се занимава с подслушване и контрол на потенциални и реални противници. Тук обаче трябва да се очертае границата между националните интереси и свободите и правата на хората. Скандалът, предизвикан от Сноудън е добър, защото повдига тези въпроси и дава възможност на конгреса да нарита разпищолилите се агенции за сигурност. Следващата стъпка във възстановавяне на свободата и демокрацията е да се ударят социалните мрежи, които очевидно са доста асоциални и потенциално опасни. И няма причина всяка новина да става повод на русофили и русофоби да занимават всички със себе си. Всяко концентриране на информация е опасно, независимо кой го прави.

Най -после умен Коментар.

Само ми е страна формулировката - "свободата се развива:. Според мен или я има или я няма, не си представям да се развива, но това е само отклонение, за другото съм съгласен :)

"и дава възможност на конгреса да нарита разпищолилите се агенции за сигурност" - Ха ха ха.....!

симо

E , plusovete govorat krasorechivo....

Наистина е смешно и нелепо Сноудън да прави такива изявления от Русия!? Че дори цитира Джордж Оруел и неговата книга за Големия брат, виждащ и слушащ всичко и всички. Сноудън вероятно не знае, че въпросната книга "1984" визира действителността в СССР. Вярно в сталинския СССР, но в същата държава, откъдето прави изявлението си, все пак. И ръководена от следовници на въпросния Сталин. Някои сочат цифрата към 60% от населението, които са били доносници във СССР А вероятно и сега. И този плаши с Големия брат. А че е най-големият удар на КГБ след шпионина Еймс, най-големият удар е.

Наистина е смешно и нелепо Сноудън да прави такива изявления от Русия!? Че дори цитира Джордж Оруел и неговата книга за Големия брат, виждащ и слушащ всичко и всички. Сноудън вероятно не знае, че въпросната книга "1984" визира действителността в СССР. Вярно в сталинския СССР, но в същата държава, откъдето прави изявлението си, все пак. И ръководена от следовници на въпросния Сталин. Някои сочат цифрата към 60% от населението, които са били доносници във СССР А вероятно и сега. И този плаши с Големия брат. А че е най-големият удар на КГБ след шпионина Еймс, най-големият удар е.

това променя действителността и факта, че постоянно и нагло ни/ти бъркат по дупките ? Да не би да ти "харесва" ? И вземи поразмисли книгата в кои времена е писана, и каква война се водеше с ВСИЧКИ средства тогава ? И автора дали е бил, ама абсолютно недокоснат от "шовинизма" американски, дори и да се отнася до СССР ??

Ти явно не си я чел тази книга - 1984. Книгата визира Англия. завършете поне едно средно и тогава драскайте по форумите.

определено е чел повече от теб т.е. определено е по-умен. А ти "хане" вземи вече свали "каската" от средните векове ...:)

много ме кефи този пич - заби се вав вонящата руся и сега му се разгонва фамилята. лично на мен не ми пука че ме слушат. това е цена, която сам готов да платя за да се чустват несигурни извратеняците

Учи български! Това че не ти пука показва колко ти е акълът!!!

Вземи, че се поограмоти малко, че да не ти личи колко си задръстен.

is watching ! Целият свят е превърнат в негов "национален интерес" ! Дали не е вярна и теорията, че 11.09. също е тяхно собствено дело ? СТРАШНО !! Хайде на протести в защита на Сноудън - да кажем 3 месеца...:)))

Когато бомбата Сноудън избухна, го обвиниха в какво ли не, освен в лъжа! А човека Сноудън приемам за пример на гражданска доблест- дано даде пример и на други по този все по контролиран свят.

Това е новината на 21 век Един млад човек каза на глас "Царят е гол" и посочи конкретния виновник за това!

Честита Коледа ! И Вавилон е строен за това. Но го няма вече. Тази налудничева идея, на една луда народност е неосъществима. Но,те да му мислят. На Всички Вас и на нас Весела Нова Година ! Дядо Мраз

И по- добре че я няма Вавилонската кула, защото следващата стъпка след построяването на нещо толкова грандиозно и рвно на боговете е някой да испее да го оглави и да се превърне във "Великият Диктатор". То и сега се говори за "Светово правителство" откоето май не бва да очакваме нищо добро, но ако тая власт се съсредоточи в ръцете само на един човек или много тсен кръг от едномислещи хора, ефектът ще е кошмарен. И нез това ден по ден виждаме на каквоса способни нашите "политици"в името на властта и лапачката, дори и да не са на власт, оставаше да имат и възможност да играят докрай тяхнатаси игра...

Влез в сайта на ООН. Там има интересни информации.

Сноудън е прав. Аз съм далекосъобщителен инженер, но работя в близка до професията ми област и виждам, че полека-лека заживяваме като в "451 градуса по Фаренхайт" като сами се навираме в това системата да ни следи на всяка крачка. Всяка банкова транзакция, всеки телефонен разговор, всяко посещение на сайт, всяка покупка с Billa карта, всеки преглед при лекар, всяка жалба до институция, всеки пост във форум се документират. Засега системата не ни е превзела напълно само защото не са се намерили финанси и не се е намерил кой да организира събирането на всичката тая информация за всеки един от нас в едно единно досие на индивида. Грозните ми опасения са, че ако един ден това стане, то всеки един от нас ще застане информационно гол пред системата и нищо отникъде няма да покрива неговите тайни. Навремето хитлеровото Гестапо почти е успяло да направи това и с него в голяма степен е владеело положението държейки в страх и подчинение германците.

В същото време информационната и медийна презадоволеност лишава младите поколения от въображение, от индивидуални представи за света, от удоволствието на търсенето и дирижира у тях единност на редставите за всяко едно нещо и понятие. Имаше един клип по The Waal на Pink Floyd - едни редици от крачещи чукове, които накрая попадат в месомелачката на системата. Именно това, както и случващото се на "Острова на глупците" от "Пинокио" става сега...

БългАриец

Сноудън се позовава на Оруел, ти на Бредбъри, което обаче третира не толкова контрола чрез събирането на информация от службите, колкото забраната на достъп до информация на обикновените хора, най вече книгите, както и изгарянето им. Само уточнявам.

Чунчо до 1989г почти 100% телефоните централи бяха АТЦ24?Тоова е механична контактно релейна система.И за това на всеки стълб милиционер със слушалка и тефтер както пишеш??