На базата на промените в климата, британски учени разработиха модел, който прогнозира огнища на зоонотни болести като Ебола и зика, които се прехвърлят от животни на хора, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Резултатите могат да помогнат на правителствата да се подготвят за такива болести и да реагират адекватно, както и да вземат предвид риска при изготвяне на програми, които се отразяват върху околната среда.

Моделът на екипа от Лондонския университетски колеж има потенциал да отчете и въздействието на глобалните промени върху много болести едновременно.

Около 60 до 75 процента от новите инфекциозни болести са зоонотни. Прилепите например са преносители на много такива вируси. Вирусите на Ебола и зика са възникнали у диви животни, както и хеморагичната треска ласа.

Британските учени са използвали за модела си данни за 408 известни огнища на треската ласа в Западна Африка от 1967 г. до 2012 г. и промени в използването на земята и реколтите, температурите и валежите, както и за достъпа до здравни услуги.