Шведският писател Давид Лагеркранс (на снимката) заяви, че почувствал облекчение, след като приключил работата над третата и последна книга, вдъхновена от криминалната поредица "Милениум" - бестселъра на починалия през 2004 г. Стиг Ларшон, предаде ДПА.

"Беше много забавно, но същевременно е облекчаващо сега, след като я завърших - каза той пред в. "Дагенс нюхетер". - Нямам усещане за раздяла."

"Момичето, което живя два пъти" е планирано да бъде публикувана на 22 август. Това е третата и последна книга от поредицата, която Лагеркранс планира да напише. Той вече написа две книги за гениалната хакерка Лисбет Саландер и журналиста Микаел Блумквист.

"Популизмът от новата ера е представен в книгата", поясни той. Лагеркранс допълни, че темите в нея включват политическа интрига, нетолерантността и ксенофобията.

Макар че е приключил с персонажите от "Милениум", Лагеркранс увери, че ще продължи да пише трилъри. Той почувствал, че критиците, които първоначално били обезпокоени, че той ще пропилее наследството на Ларшон, сега са замлъкнали. Лагеркранс отбеляза, че е възобновен интересът към книгите и живота на Ларшон.

Журналистът, станал писател Ларшон умря от инфаркт. Той постигна посмъртно голям успех с трилогията си "Милениум", като от книгата "Мъжете, които мразеха жените" са продадени над 80 милиона екземпляра в целия свят. По поредицата са заснети няколко филма.