Европейският съюз възнамерява да разследва дали Китай неправомерно субсидира производителите на безжични модеми - най-новата мярка, с която Европа се опитва да защити високотехнологичния си сектор от нарастващия пазарен дял на Китай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Страните членки са информирани, че започва пълно разследва сектора и до средата на септември трябва да има задълбочено проучване, посочи дипломат. Подобна стъпка ще увеличи натиска върху вече обтегнатите търговски отношения между ЕС и Китай.

Европейската комисия е провокирана от жалбата на компанията Option, която е единственият европейски производител на безжични интернет устройства и доставчик на модеми на телекомуникационни гиганти като Vodafone и Telefonica.

Според жалбата на Опшън китайските производители на модеми получават преки правителствени грантове, евтини заеми и държавна подкрепа при проучванията и разработките, като част от усилията на Китай да се превърне от основен износител на ниски технологии в основен играч в световните телекомуникации.