Най-големият мобилен оператор по приходи в света Vodafone най-вероятно ще се изтегли от пазарите в Полша, Китай и дори Франция, пише в. "Пари" като се позовава на Reuters.

Анализатори на телекомуникационния пазар смятат, че Vodafone ще започне разпродажбата на активи с дела си в полската Polkomtel, където компанията държи 25%. По-лесен за продаване актив обаче най-вероятно ще бъде 3.2-процентният дял в China Mobile, а 44-процентното участие на Vodafone във френската SFR най-вероятно ще бъде продадено само в краен случай.

Предстоящите разпродажби на активи най-вероятно ще донесат приходи от 10 млрд. GBP на британския оператор, които може да бъдат използвани за погасяване на задълженията на компанията, изкупуване на свободни мрежови честоти или дори обратно изкупуване на акции.

От Vodafone коментират, че ще продължат да се развиват на ключовите си пазари, които засега са Европа, Африка и Индия.

Американското подразделение на компанията Verizon Wireless, което Vodafone поделя с Verizon, често е считано за проблемен актив за британците. Vodafone притежава 45% от американската компания, която изостава от AT&T и не е раздавала дивиденти от няколко години насам.

В Индия Vodafone планира IPO, уточнява Reuters.