Дори и смятаните за дребни привички могат да се окажат много вредни за хората и да скъсят живота им. Лошото е,че рядко се замисляме навреме какво правим и дали това, което правим, не вреди на здравето ни, пише Business Insider.

Медията подрежда и пет често срещани човешки привички, които смятаме за безобидни, но съкращаващи живота ни с години.

1. Самотата

След като социалните мрежи доведоха на практика до намаляване на общуването между хората, вече може да се каже, че самотата се превръща в световна пандемия. А тя може да е смъртоносна. Според проучване на учени, самотата намалява живота ни също толкова, колкото и изпушването на 15 цигари на ден.

2. Заседнал живот

Прекарването на повече от 5 часа в седнало положение зад бюро увеличава риска от появата на няколко вида онкологични заболявания. Това показват данни от научно проучване, проведено през 2014 година. Анализирани са данните от живота на 4 милиона души с акцент колко от деня им минава в седнало положение. Резултатите показват, че 2 часа в неподвижно положение могат да провокират рак, особено ако след работния ден не спортуваме.

3. Недостатъчен сън

В САЩ нарушенията на съня вече се признават за национален проблем. Според данните, от 50 до 70 милиона американци имат проблеми със съня, а това увеличава риска от инсулт и инфаркт. Вредата от недостатъчен сън се сравнява с вредата от постоянно тютюнопушене.

4. Използването на солариум

Когато няма слънце, вариант за постигане на тъмен тен е солариумът. Но опасността за тези, които използват този способ, е сериозна. Много голяма е вероятността при редовна употреба да се стигне до рак на кожата.

5. Неправилно хранене

Злоупотребата с продукти с високо съдържание на захари и мазнини в ежедневното меню е огромна заплаха за здравето на хората, сравнима е с тютюнопушенето. Проучване от 2016 година, проведено в САЩ и Европа, показва, че вредните продукти са убили повече хора, отколкото алкохола, наркотиците, СПИН и тютюнопушенето, взети заедно.