Излезе последната класация на Economist Intelligence Unit за най-добрите градове в света за живот през 2018 година. Първото място зае столицата на Австрия-Виена.

Критериите, по които се изготвя класацията са ниво на здравеопазване, безопасност за гражданите, развитие на градската среда, образование, култура. Маскималните точки за всеки показател са 100, след като бъдат определени, се сумират и се взима средната стойност за всеки град в класацията.

Виена през тази година се оказа по тези критерии близо до абсолютния рекорд, след като набра 99.1 точки. С това тя зае първото място, което през последните пет години бе резервирано за Мелбърн. Австралийският град е на второ място с 98.3 точки.

Третото място е за Осака, следвана от Калгари и Сидни. Така в първата десятка на най-добрите градове за живот в света най-силно се представят Австралия и Канада - с по три представители, следвана от Япония - с два. Европа има само още един град в топ 10 - освен Виена, влиза и датския Копенхаген.

Българската столица София е под номер 79 в класацията. Изпреварваме комшиите от Белград и Букурещ с три места-двете балкански столици делят 82-ро място. Далеч пред нас е Будапеща - 34-то място, както и Прага-60-о място и Братислава-64-то място.

В дъното на класацията са градовете, в които животът е най-лош. Последен е Дамаск, Сирия, пред него са Дака, Бангладеш и Лагос, Нигерия.