Финландският производител на телефони Nokia представи своя нов модел мобилен телефон - Nokia X3 Touch and Type. Това е първият нискобюджетен модел с удобна 12-цифрова клавиатура и сензорен екран, пише в прессъобщението на компанията.

Nokia X3 е базиран на позната и успешна платформа Series 40, която се използва при средния ценови клас, пише РИА Новости. Това означава, че собственикът й няма да може да добавя допълнителен софтуер, които гигантът разработва за своите смартфони (те са S60 базирани). Но, фирменият интернет-магазин Ovi Store предлага няколко приложения и игри за устройства от Series 40.

Компанията акцентира на "навика на потребителите", които от години ползват мобилни телефони и са свикнали с това да набират бързо текстовите си съобщения с една ръка - това удобство е запазено при Nokia X3, а сензорното управление ще се използва когато е по-удобно, например при уеб-сърфинг.

Nokia X3 Touch and Type има 2,4 инчов сензорен екран, с резолюция 320 x 240 пиксела и работи в 3G мрежи. Моделът има вграден Wi-Fi модул и FM тунер. Има и 5-мегапикселова камера, защитен е от метален корпус с дебелина 9.6 мм.

Продажбите на телефона стартират в десет европейски страни, като обявената стартовата цена е 125 евро.