Световният уеб консорциум WC3 избра двата ИТ гиганта Google и Microsoft да оглавят нова организация с цел създаване на универсален метод за измерване на производителността на “облачните” приложения. Първо групата трябва да се фокусира върху създаване на единен програмен интерфейс (API) за измерване на зареждането на уеб страниците и производителността на приложенията, пише IT Pro, цитиран от TechNews.bg.

Единният API  ще е от полза за разработчиците, особено за старта на новите платформи като HTML5.

Google и Microsoft поотделно имат доста голям напредък в тази област. Драфт спецификацията Web Timing на W3C вече е част от енджина WebKit, на който се базира браузърът Google Chrome. А, Microsoft внедри същия драфт стандарт в разработвания в момента браузър Internet Explorer 9, който се очаква да се появи в бета версия към средата на септември.

"Възможността уеб разработчиците да разберат реалната производителност на приложенията е много важно за успеха на HTML5”, коментират от Microsoft.

Съществуващият Java-базиран метод, се смята за неефективен, защото самият процес на тестване пречи на производителността, която измерва.

"Измерването на реалната производителност на уеб сайтовете е трудно и често свързано с грешки. Разработчиците са принудени да използват трикове, като вкарват в кодовете си JavaScript времеви маркери, което забавя страницата за крайния потребител и дава неточни резултати относно поведението на страницата”, пише в своя блог програмният мениджър на Internet Explorer - Андерсън Куоч.