Следващият модел iPhone със сигурност ще може да разпознава ударите на сърцето или ще сканират лицето на собственика си за да го идентифицира... А причината за това ще е крие в новите мерки за корпоративна сигурност, превенция срещу кражба или друго, пише Wired.com.

Идеите са им хрумнали след като са запознали с официална информация от документите за патент, подадени от Apple. Документацията е била изготвена през февруари 2010 г., но е станала публична през настоящия месец, уточнява изданието и с интерес проследява какво са измислили от централата в Купертино.

Патентите се отнасят до засичане (с най-различни методи) на "неоторизиран" (непозволен) достъп от разпознаване на глас, до сканиране на лицето, дори и наблюдение на сърдечния ритъм.

В предвидените, против против кражба, мерки са изброени, ограничаване на приложенията, но и събиране на данни за местоположението на неоторизирния потребител или "изключване" самото на устройството от разстояние.

Една от исканите за патент спецификации описва: как след като бъде разпознат откраднат iPhone, първо се извърша проверка дали устройството е било хакнато (aka jailbroken) или да СИМ-карта не е била сменена, въобще неща, които запознатите с възможностите на iPhone предвиждат.

Според Wired, тези нови приложения на технологиите ще накарят журналисти да се разкрещят: "1984," Apple налага драконовски мерки, шпионира потребителите, наказват на клиенти, които хакват iPhone-те си и т.н