За първи път населението на България може да се преброи по интернет - от 8.00 ч. днес до 8.00 ч. на 7 септември всеки на територията на страната ще може онлайн да преброи себе си и семейството си. След това информационната система "Преброяване" ще бъде затворена, съобщава БТА.

Нормативната уредба и методология на преброяването, история (в България от 1880 г.), както и връзки към Евростат и данните от преброяванията в другите страни-членки на ЕС, също са предвидени на интернет страницата.

Преди да се включите в електронното преброяване може да се информирате за различни въпроси свързани с провеждането му – защо е необходимо да се прави преброяване, как се провежда и как са защитени личните данни на лицата, какви въпроси се съдържат в анкетните карти, ще се преброяват ли българските граждани извън страната и чужденците, намиращи с в България и др.

От рубриката "Електронно преброяване" потребителите ще бъдат насочени към информационната система и инструкциите за попълване на преброителните карти. Резултатите от мащабното статистическо изследване ще се публикуват на страницата на Преброяването, като информацията ще бъде обновявана ежедневно.

Инициативата е част от официално пробно преброяване, което се провежда в три области у нас, а същинското преброяване ще се извърши от 10 до 24 март 2011.